Reţete de la cititori: Ruladă de dovleac – Brînduşa Aluculesei
Ingrediente pentru compoziţie:
-1 dovleac,-100 gr. unt,-2 lămâi,-500 gr zahăr,-1 plic zahăr vanilat,-2 linguri de scorţişoară măcinată.Pentru aluat:-1kg făină de grâu, -1 ou,-100 gr unt,-1 cub drojdie,-4 linguri de zahăr,-1 vârf de cuţit de sare,-2 linguri de mac,-1 lingură de miere de albine,-3-4 linguri de ulei,-150 gr smântână.Mod de preparare pentru compoziţie: Se curăţă dovleacul, se taie felii şi se dă prin răzătoare, adăugăm peste el ,zahăr, scorţişoară măcinată, lămâia, zahărul vanilat şi untul. Amestecăm bine şi punem totul într-o oală la foc, mestecând întruna până se pătrunde dovleacul. Apoi lăsăm compoziţia la rece.Mod de preparare a ruladei: Se pune făina într-un vas, adăugăm peste ea oul, untul şi smântâna, apoi adăugăm drojdia stinsă cu sare, zahăr, zahăr vanilat şi apa călduţă şi frământăm un aluat suficient de elastic. Spre final adăugăm câteva linguri de ulei şi continuăm frământarea până ce se desprinde aluatul de pe vas. Punem un prosop peste aluat şi lăsăm aluatul să crească cam o jumătate de oră. Apoi îl împărţim în două părţi egale şi le întindem în două foi subţiri. Împărţim compoziţia în două şi o întindem peste foi. Rulăm apoi foile şi le aşezăm în tăvi în care am pus hârtie de copt. Ungem ruladele cu ou bătut cu puţină miere de albine, presurăm mac din belşug şi dăm tăvile la cuptorul încălzit. Lăsăm în jur de o oră la copt. Poftă bună!