Reţete de la cititori: Ruladă marmorată cu căpşune şi frişcă – Alina Vicu
Ingrediente: Blat: 5 ouă medii, 160 g zahăr, 100 g făină, 1 lingură cu vârf cacao (22% grăsime), 5 linguri apă fierbinte, 2 linguri ulei de floarea soarelui (presat la rece), un praf sare.
Crema: 350 g căpşune (spălate şi curăţate de codiţe), 100 g zahăr, 200 g smântână lichidă (30% grăsime), 6 căpşune mari.
Decor: câteva petale de bujor (opţional), puţină frişcă.
Preparare
Blat:
1. Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separă albuşurile de gălbenuşuri.
3. Mixează (la viteză mare) gălbenuşurile cu 60 g zahăr până formează spuma şi se deschid la culoare. Adaugă uleiul, mixează bine apoi adaugă 4 linguri apă şi mixează până la încorporare (~30 secunde).
4. Separat mixează albuşurile spumă cu praful de sare, adaugă zahărul şi mixează până când spuma este densă şi lucioasă.
5. Înglobează gălbenuşurile spumă în albuşurile spumă prin 2-3 mişcări circulare.
6. Cerne făina în compoziţie, în două tranşe, amestecând după fiecare tranşă cu o spatulă prin mişcări circulare de sus în jos (ai grijă să nu rămână cocoloaşe).
7. Împarte compoziţia în două. Într-una din jumătăţi cerne cacao, adaugă lingura de apă rămasă şi înglobează-le uşor cu spatula.
8. Tapetează o tavă standard de aragaz (39x35 cm) cu hârtie de copt/silicon.
9. Ia 1-2 linguri din compoziţia albă şi pune-o în centrul tăvii, apoi pune 1-2 linguri de compoziţie cu cacao în mijlocul celei albe, pui iarăşi compoziţie albă, apoi neagră până când termini.
10. Scuturi puţin tava şi o introduci în cuptor pentru 15 minute. Verifică dacă s-a copt introducând o scobitoare în blat, dacă iese curată => blat copt.
11. Scoţi tava din cuptor, răstorni rulada pe o hârtie de copt presărată cu zahăr şi o rulezi. O laşi aşa până când se răceşte.
Crema:
1. Taie în cubuleţe cele 350 g căpşune şi pune-le împreună cu zahărul într-o cratiţă cu fund dublu, la foc mic până când siropul lăsat se îngroaşă bine, iar bulele formate la fiert pocnesc greu. Nu uita să amesteci din când în când ca să nu se prindă de cratiţă. Opreşte focul şi lasă să se răcească complet (preferabil să pui gemul la frigider de pe o zi pe alta şi apoi să-l utilizezi) pune cratiţa într-un vas cu apă rece ca să grăbeşti procesul de răcire.
2. Mixează smântâna lichidă până când capătă volum şi consistenţă.
Asamblare:
1. Desfă uşor blatul rece de pe hârtia de copt rece, pune gemul de căpşuni (rece, de la frigider) şi întinde-l într-un strat subţire, pune frişca şi întinde-o (păstrează puţină şi pentru ornat), pune căpşunele (spălate, şterse şi curăţate de codiţe) pe o latură a ruladei, apoi rulează cu grijă.
2. Pune rulada într-o folie alimentară şi introdu-o în frigider pentru cel puţin 1 h. Scoate rulada pe un platou, decoreaz-o cu frişca rămasă şi cu petalele de bujor.