Reţete de la cititori: Sarailie - Adobriţei Iulian
Ingrediente pentru tava mare de la aragaz: 1 pachet de foi congelate de plăcintă (acelea subţirele), 350 de g de nucă măcinată, puţină apă (pentru uns foile), 1 beţişor pentru frigărui sau un pai de plastic (din acela prin care sorbim suc).
Sirop: 500 ml de apă, 400 de g de zahăr, zeama de la o lămâie.
Mod de preparare: Foile de plăcintă se lasă la decongelat la temperatura camerei pentru a putea lucra cu ele, apoi le tăiem în 4 (o dată pe lungime şi încă o dată pe lăţime). Pachetul meu de foi de plăcintă a avut 22 foi subţirele, prin urmare au ieşit 88 de dreptunghiuri. Sub nicio formă nu lăsaţi foile de plăcintă la aer pentru că se usucă repede! Ţineţi-le acoperite cu un prosop umed şi le scoateţi pe rând.
Luăm un dreptunghi, îl udăm pe toată suprafaţa cu apă (cu ajutorul unei pensule) şi presărăm nucă măcinată. Punem beţişorul pe dreptunghi, paralel cu latura cea mai mică şi rulăm foaia pe beţişor. Ţinem de ambele capete ale beţişorului şi împingem extremităţile aluatului rulat spre centru, obţinând un rulou încreţit. Se scoate beţişorul şi se aşează rulourile astfel formate într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se introduc în cuptorul încins până se rumenesc. Au nevoie de aproximativ 30 minute.
Între timp preparăm siropul. Fierbem apa cu zahărul şi zeama de lămâie. Siropul trebuie să fie mai gros, nu apos. Siropul rece îl turnăm peste rulourile fierbinţi, imediat ce am scos tava din cuptor. Siropul se va absorbi repede în rulouri. Atenţie! Nu turnaţi siropul fierbinte peste prăjitura fierbinte pentru că se încruzeşte! Puteţi în schimb să turnaţi siropul fierbinte peste prăjitura rece.
Se serveşte rece.
Poftă bună!