Reţete de la cititori: Ştrudel cu mere - Alina Bogdan

26 februarie 2013 8:04   Rețete
Ultima actualizare:

Mod de preparare:Într-o crăticioară se topeşte untul la foc mic şi se amestecă cu 100 g făină. Se lasă să se răcească.Între timp, într-un bol se amestecă făina cernută în prealabil, praful de copt, sarea, oul, apa minerală şi uleiul. Se mai poate adăuga făină sau apă după caz până se obţine un aluat nelipicios.Se frământă bine şi se întinde o foaie groasă de 2 cm care se unge cu mixul de unt şi făină pregătit anterior. Apoi se rulează, se strânge sub forma unui melc, se împachetează în folie de plastic şi se dă la frigider pentru o oră. Aceasta este o modalitate facilă de obţinere a unui aluat asemănător celui franţuzesc (aluat foietaj).Între timp se pregăteşte umplutura astfel: merele se curăţă de coajă, se dau pe răzătoare mare şi se scurg bine de zeamă. Se amestecă cu zahărul şi scorţişoara, cantitatea lor stabilindu-se după gust în funcţie de cât de dulci sunt merele.Eu nu călesc merele şi în general nici un fel de fruct atunci când le folosesc în plăcinte.Dacă doriţi puteţi adăuga în umplutură şi stafide.

Se taie o bucată din aluat (cam un sfert) şi se întinde o foaie cât se poate de subţire. Aceasta la rândul ei se taie în două şi se formează ştrudelul.Se întinde umplutura într-un strat subţire, se rulează cam 3/4 din aluat iar pe partea rămasă se fac trei rânduri de tăieturi; acestea se întind peste ruloul format şi se creează un model tip plasă.Rulourile se taie în 3 bucăţi şi se aşează în tava tapetată cu hârtie de copt.Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru aproximativ 50 de minute.Imediat după coacere dacă doriţi ca ştrudelul să fie mai moale se acoperă tava cu un prosop de bucătărie. Apoi se pudrează cu zahăr vanilat.

Mai multe