Retete de la cititori: Tartă cu pere- Alina Bogdan

13 noiembrie 2012 14:40   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente aluat: 250 g făină, 125 g unt rece, 2 linguri zahăr pudră, 1 ou. Ingrediente umplutură: 250 g smântână, 100 g zahăr, 2 gălbenuşuri, 100 g nuci, 300 g gem caise, 2 linguriţe rom, 4 pere mari.

Mod de preparare:  Într-un bol se pune făina, zahărul pudră (este de preferat zahărul pudra căci se va încorpora mai uşor) şi untul rece tăiat cubuleţe şi se amestecă bine.

Se adaugă un ou şi se frământă în continuare până se obţine un aluat nu prea uscat. În schimb dacă vi se pare aluatul prea moale mai puteţi adăuga făină.

Aluatul rezultat se înveleşte în folie alimentară şi se dă la frigider pentru minim 40 de minute.

Între timp se prepară umplutura astfel: într-un vas se amestecă smântâna, gălbenuşurile şi zahărul. Se pune pe foc mic şi se amestecă din când în când până ce compoziţia va fierbe. Se ia vasul de pe foc şi se adaugă nucile tăiate mărunt.

Pe masa de lucru se presară făină şi se întinde aluatul într-un strat subţire. Se unge tava cu unt şi se aşează aluatul inclusiv pe marginile tăvii (eu am folosit o tavă cu diamentrul de 31 cm). Din loc în loc se înţeapă aluatul cu o furculiţă pentru a nu creşte prea tare la coacere. Pentru a nu se arde marginile şi pentru a nu se umfla aluatul, se acoperă tava cu hârtie de copt şi se pun boabe de fasole.

Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 20 minute. Cu 5 minute înainte de-a fi gata se îndepărtează hârtia de copt şi boabele şi se introduce tava înapoi în cuptor.

Între timp se curăţă perele de coajă, se taie în 4 şi se curăţă de sâmburi. Apoi se taie perele pe lungime în felii de grosime medie. Pentru a nu se înnegri se pot stropi perele cu sucul de la o lămâie.

După ce s-a copt aluatul se toarnă crema, se uniformizează şi se aşează perele.

Se reintroduce tava în cuptorul preîncălzit pentru încă 40-45 de minute.

Se amestecă gemul de caise cu romul şi se întinde peste feliile de pere după ce se scoate tarta din cuptor.

Se ornează cu nucă.

Mai multe