Reţete de la cititori: Tort cu ciocolată, bezea şi cremă de lapte - Mihaela Soare
IngredienteBlat de ciocolată: 250 g ciocolată neagră, 60 g unt, 40 g ulei floarea soarelui, 100 ml frişcă vegetală Meggle, 4 ouă, 100 g zahăr, 150 g făină, 1 plic praf copt, 1 praf de sare.
1. Ciocolata, untul, frişca şi uleiul se pun într-o crăticioară la foc mic amestecând până ciocolata este topită. Lăsăm la răcit.
2. Turnăm gălbenuşurile peste crema de ciocolată şi amestecăm bine.
3. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt, şi se omogenizează.
4. Albuşurile se bat cu zahărul şi se încorporează în crema de ciocolată, uşor, cu ajutorul unui tel.
5. Se tapetează o formă cu diametrul de 24 cm cu unt şi făină şi se coace blatul în cuptorul preîncălzit, 30 minute la 200 grade. Se scoate pe un grătar şi se lasă la răcit.
Ingediente blat de bezea: 3 albuşuri, 70 g alune de pădure măcinate, 1 linguriţă amidon, 70 g zahăr.
1. Se bat albuşurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul şi se bate în continuare până obţinem o bezea.
2. Adăugăm amidonul şi alunele măcinate şi amestecăm uşor cu un tel, de sus în jos.3. Coacem în cuptorul preîncălzit, la foc mic, într-o formă (24 cm) tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu unt.
Crema de lapte: 1 kg lapte, 250 g zahăr, 125 g făină, 25 g amidon, 250 ml frişcă lichidă.
1. Amestecăm într-o crăticioară zahărul, făina şi amidonul. Turnăm laptele cu grijă, amestecând cu ajutorul unui tel, având grijă să nu se formeze cocoloaşe.
2. Punem pe foc mic amestecând continuu până ce crema este bine legată. O lăsăm să fiarbă 4-5 minute, apoi, la răcit.
3. Amestecăm crema cu frişca bătută.
Crema de ciocolata albă: 200 g ciocolată albă (Milka, sau alta de calitate), 150 ml frişcă lichidă.
Ciocolata împreună cu frişca se pun într-un vas, la foc mic amestecând continuu până ce se topeşte ciocolata. După răcire, se pune la frigider pentru două, trei ore, apoi batem compoziţia cu mixerul până se obţine o cremă fermă. Dacă vi se pare mai uşor, se poate proceda şi altfel: se topeşte ciocolata în baie de abur, se lasă la răcit şi se amestecă cu frişca bătută.
Sirop de caramel: 7 linguri zahăr brun, 260 ml apă.
Zahărul se pune într-o crăticioară pe foc mic, amestecând până la topire. Adăugăm apoi apa fierbinte şi lăsăm până ce zahărul este complet dizolvat.Crocant de alune: 200 g alune de pădure prăjite, 130 g zahăr brun, 30 ml apă caldă.
1. Zdrobim alunele cu piua astfel încât să avem atât bucăţele mari, cât şi mici. (se pot mărunţi şi la robot)
2. Punem alunele într-o tigaie teflonată împreună cu zahărul şi apa la foc mic amestecând până la caramelizarea zahărului. Lăsăm la răcit.
Decor: 10-12 alune de pădure, 150 g zahăr.
1. Topim zahărul şi-l lăsăm la răcit până începe să se întărească.
2. Înţepăm alunele cu ajutorul unor scobitori şi trecem pe rând fiecare alună prin zahărul ars. Se pun la scurs şi pe măsură ce zahărul se răceşte complet, se formează acele fire lungi.Asamblare folosind un inel reglabil: o foaie blat de ciocolată pe care o stropim cu jumătate din cantitatea de sirop, jumătate din crema de lapte, blatul de bezea, crema de ciocolată albă peste care presărăm 4 linguri din crocantul de alune, a doua foaie de blat de ciocolată, la fel, însiropată. Scoatem inelul şi îmbrăcăm tortul cu un strat subţire de cremă, iar pe margini aranjăm crocantul cu ajutorul unei palete. Ornăm deasupra cu trandafiri din crema de lapte rămasă şi alune în zahăr ars.