Reţete de la cititori: Tort cu ciocolată – Daniela Burnaru

25 ianuarie 2015 15:50   Rețete
Ultima actualizare:

Blat:10 ouă, 1+1/2 cană cu zahăr, 1+1/2 cană cu făină, 1 praf sare+mirodenii (coajă de lămâie şi esenţă de vanilie).

Mod de preparare: Se bat albuşurile spumă cu zahărul turnat treptat, gălbenuşurile se amestecă cu praful de sare (culoarea galbenă a gălbenuşului se va păstra şi blatul va arăta frumos), apoi cu o lingură de lemn se încorporează în albuşurile bătute, gălbenuşurile, apoi se pune puţin câte puţin făină, iar la urmă mirodeniile. Într-o formă tapetată cu ulei şi făină se pune compoziţia şi se coace la foc potrivit până când blatul trece proba cu scobitoarea.

Crema 1 : 750 de mililitri de lapte integral

100 de grame de unt nesărat

 4 gălbenuşuri de ou

 Un baton de vanilie sau esenţă naturală de vanilie

 4 linguri de zahăr

 2 linguri cu amidon de porumb sau 3 linguri cu făină.

Crema 2,3 ouă, 100 ml lapte, 200 g unt, 50 ml frişcă, 200 g zahăr, 70 g ciocolată, 3 linguri cacao. Se amestecă ouăle cu zahărul, laptele, frişcă şi cacao. Se pune pe foc mic, se adaugă ciocolată ruptă în bucăţele şi untul şi se amestecă până se obţine o cremă omogenă.

Pentru sirop: 400 ml apă, 6 linguri zahăr, o fiolă esenţă de rom. Se pune apa şi zahărul pe foc şi se dă 5 minute în clocot. După ce se răceşte un pic se adaugă esenţa şi se amestecă. Se taie blatul în trei părţi, se însiropează şi se întinde crema de ciocolată. Apoi se pune celălalt blat şi se adaugă crema de vanilie şi dulceaţă de caise. Se acoperă cu ultima parte de blat, iar tortul se îmbracă după plac cu crema ganache:1 litru frişcă lichidă, 5 ciocolate amărui, cacao, 5 ciocolate cu lapte. Se pune o oală cu apă la fiert iar deasupra într-un castron încăpător se pune frişcă şi cicolată bucăţele şi se lasă la topit amestecând din când în când. După ce s-a topit se dă la rece pentru 20 minute, apoi se mixează pentru a aera bine ciocolata. Se face un sirop din: apă plată, esenţă de rom şi zahăr cu care se însiropează bine blatul, iar apoi se unge cu un strat generos de cremă. Tortul se acoperă cu aceeaşi cremă şi se decorează după plac. Poftă bună!

Mai multe