Reţete de la cititori: Tort cu cremă de cafea - Brînduşa Aluculesei
Ingrediente:Blat: 6 ouă, 6 linguri de zahăr, 6 linguri de făină, 1 super esenţă, 1 lingură de oţet de mere, 1 plic praf de copt, un castronel de căpşuni.
Crema: 4 gălbenuşuri, 4 linguri de zahăr, 3 linguri de făină, 2 linguri de cafea instant, 500 ml lapte fiert şi răcit, 200 g ciocolată menaj, 150 g unt cu grad scăzut de grăsimi.Pentru ornat: un castron de căpşuni.Preparare
Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi punem la mixat doar albuşurile cu zahărul, până se face o pastă groasă albă, adăugăm gălbenuşurile continuând mixarea, făina de grâu, esenţa şi praful de copt stins cu oţet de mere şi mixăm până se obţine o pastă omogenă.Într-o tavă de formă rotundă aşezăm hârtie de copt unsă cu un pic de ulei şi turnăm compoziţia în tavă şi peste compoziţie aşezăm căpşunile tăiate felii subţiri, apoi dăm tava la cuptorul deja încălzit pentru circa o oră la foc potrivit. Când este copt blatul, oprim focul, lăsăm să se răcească la temperatura camerei şi tăiem blatul apoi în trei felii.Crema: Punem gălbenuşurile în vasul de mixat împreună cu zahărul şi mixăm foarte bine, până se obţine o pastă groasă, adăugăm apoi făina, cafeaua instant şi mixăm, adăugăm laptele puţin câte puţin în timp ce mixăm şi când se omogenizează foarte bine compoziţia o punem la aragaz pe foc mic şi continuăm mixarea până începe să se îngroaşe crema dinspre interior spre exterior, oprim focul, adăugăm untul şi ciocolata şi amestecăm până se topeşte şi se încorporează, obţinându-se o cremă fină fără cocoloaşe.Aşezăm o foaie de blat într-o tavă, o însiropăm cu sirop de la compot de ananas, punem 1/3 cremă peste foaie, adăugăm încă o foaie pe care o însiropăm şi mai punem peste ea 1/3 cremă, apoi punem ultima foaie, o însiropăm, adaugăm restul de cremă pe care o întindem bine şi peste margini la tort, dăm tortul la frigider o oră să se răcorească şi apoi îl ornăm cu căpşuni.Poftă bună!