Reţete de la cititori: Tort cu cremă de griş – Gabriela Antici

19 martie 2014 10:06   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:Blat: 7 ouă, 50 ml ulei, 150 ml compot zarzări, 1 plic praf de copt, 400 g făină, 200 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 3 linguri cacao.Crema: 500 ml lapte, 5 gălbenuşuri, 5 linguri griş, 1 lingură cacao, esenţă vanilie, 200 g zahăr pudră, căpşuni congelate.Decor: banane, portocale, 1 plic tort gelee transparent, vişine din compot.

Preparare

Separăm gălbenuşurile de albuşuri. Gălbenuşurile le mixăm cu zahărul, treptat adăugăm compotul şi uleiul. Separat mixăm albuşurile spumă cu un praf sare şi răsturnăm peste gălbenuşuri. Mixăm împreună şi adăugăm făina în ploaie amestecată anterior cu praful de copt şi cacao. Pregătim o tavă cu pereţi detaşabili şi o tapetăm cu hârtie de copt şi răsturnăm blatul. Dăm la cuptor până trece testul cu scobitoarea.

Crema: punem laptele la fiert şi oprim focul după ce a fiert. Gălbenuşurile le amestecăm cu zahărul, cacao şi esenţă. Răsturnăm gălbenuşurile peste lapte şi îl amestecăm. După punem din nou crema pe foc şi amestecăm uşor la foc mic. Treptat adăugăm lingurile de griş şi lăsăm să fiarbă până se îngroaşă crema amestecând continuu. Punem căpşunile congelate în cuptorul cu microunde timp de 1 minut. Adăugăm căpşunile întregi şi mixăm 1 minut crema. Lăsăm 5 minute să se răcească. Tăiem blatul în 3 felii.

Folosim o tavă cu pereţi detaşabili şi aşezăm prima felie de tort (eu am însiropat feliile de tort cu siropul lăsat de căpşuni) adăugăm jumătate din cremă - a doua felie de tort - restul de cremă iar deasupra ultima felie de tort.

Feliem banana şi portocala, scoatem vişinele din compot şi le lăsăm să se scurgă. Pregătim plicul de tort gelee conform instrucţiunilor de plic şi îl răsturnăm peste fructele aşezate pe tort. Dăm la frigider minim 2-3 ore.

Mai multe