Reţete de la cititori: Tort cu mure şi brânză - Oana Plăcintă
Mod de preparare:Blat: Într-un castron înalt mixezi întâi untul până când devine omogen, adaugi 150 gr zahăr și freci până la încorporare. Separi ouăle și adaugi cele 5 galbenușuri, pe rând, în untul frecat cu zahăr. Pui laptele și iar mixezi până când zahărul s-a topit iar aluatul capătă o consistență pufoasă și albicioasă. Adaugi apoi vanilia, coaja de lămâie și zeama de lămâie și amesteci până la încorporare. Cerni făina în care pui și praful de copt și sarea, și o adaugi in aluat treptat. Separat bați albușurile spumă tare cu un praf de sare apoi adaugi 150 gr zahăr și mixezi până când zahărul s-a topit complet. Le adaugi în aluat, la final, amestecând cu o lingură de lemn, de jos în sus. Încălzești cuptorul la 160 de grade C, ungi o formă rotundă cu ulei și tapetezi cu făină și torni toată compoziția. Lași la copt cca 60 - 70 de minute. Când trece testul cu scobitoarea este gata. Lași la răcit blatul.
Mousse-ul de brânză și ciocolată albă:Pui gelatina la hidratat in apă rece (cât să o acopere cu 2 degete) cca 10 min și când a inghițit toată apa, o dizolvi pe baie de aburi sau la microunde 25 de secunde.Într-o crăticioară de inox, pui frișca lichidă și o înfierbânți la foc mic. Când este fierbinte (nu trebuie sa fiarbă), adaugi ciocolata alba ruptă bucăti și o lași să se odihnească un minut, apoi, cu ajutorul unui tel, amesteci bine ciocolata până când se omogenizează cu frișca.O lași să se răcească (în congelator 30 de minute) sau în frigider, apoi o mixezi cu mixerul pana devine pufoasă și se intărește ca frișca.Într-un vas mixezi brânza pana devine cremoasă apoi adaugi gelatina hidratată și dizolvată, omogenizezi bine, apoi adaugi mixul de ciocolata albă și frișca. La final pui murea pe care o încorporezi ușor cu o paletă în compoziție.Pui un blat într-o formă cu inel detașabil apoi pui mousse-ul de brânză și ciocolată albă și nivelezi bine cu o spatulă. Pe margini va rămâne puțin spatiu (între blat și pereții formei), așa că incearcă să umpli și acel spațiu cu mousse.Peste mousse-ul de brânză pui și cel de-al doilea blat apoi te apuci de mousse-ul de mure.Pentru mousse-ul de mure pui murea împreună cu zahărul într-o crăticioară la foc mic și o fierbi până când se dizolvă zahărul.O tragi de pe foc și pui toată compoziția rezultată într-o sită fină ca să separi pulpa de semințe. Freci cu lingura până când strecori aproape toata pulpa. Hidratezi gelatina in apă călduță, cât să o acopere cu 2 degete. După 10 minute o încălzești 25 de secunde la microude ca să se dizolve bine sau o pui pe baie de aburi si amesteci usor sa se omogenizeze.Mixezi frișca 1 minut la viteză mică, apoi adaugi 2 linguri de zahăr pudră și mixezi până se întărește.Adaugi în frișcă circa 2/3 din pulpa de mure și gelatina dizolvată, restul de pulpă (aprox. o ceașcă) o oprești pentru jeleul de deasupra. Omogenizezi cu mixerul și torni mousse-ul deasupra celui de-al doilea blat.Bagi la frigider tortul până se întărește mousse-ul de mure ( aprox. 40 de minute) apoi poți să torni deasupra jeleul de mure rămas.Jeleu de mure:Pulpa de mure rămasă o amesteci cu gelatina dizolvată (procedeu explicat mai sus) apoi torni jeleul peste tort și nivelezi frumos.Lași tortul să se închege bine, măcar 3 ore, apoi îl poți scoate din cercul detașabil și îl poți orna după preferință.Marginile tortului le acoperi cu frișca bătută tare iar pe deasupra poți orna cu mure proaspătă.