Reţete de la cititori: Tort cu nucă, pesmet şi stafide albe - Ioana Cojocinescu

2 septembrie 2014 17:29   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:

Blat

8 albuşuri

8 linguri zahăr

8 lg nucă măcinată

3 gălbenuşuri

6 lg de pesmet

4 lg de apă

1 praf de copt

Preparare: Se separă ouăle şi se bat spumă albuşurile. Se face un sirop din apă şi zahăr, se pune la fiert, iar când zahărul s-a topit se ia de pe foc. În albuşurile bătute spumă se pune siropul puţin câte puţin bătând în continuare. Se pune praful de copt amestecat cu pesmet, apoi se pun gălbenuşurile unul câte unul. Se amestecă bine şi se pune într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt şi se coace blatul.

Crema: Se fierbe laptele în clocot. Cele cinci gălbenuşuri rămase se freacă cu 10 linguri de zahăr până se topesc. Se dilueaza compoziţia de gălbenuşuri cu zahăr cu laptele fierbinte, se adaugă făina, apoi se pune la fiert şi se amestecă cu ţelul până se obţine o cremă consistentă.  Când s-a îngroşat se ia de pe foc şi se împarte în două părţi egale.

În prima cremă se pune un pachet de unt şi 100 de gr de stafide albe. Stafidele se pun la macerat în rom cu o seară înainte.

În cea de-a doua cremă se pun 200 ml de frişcă lichidă şi un baton de vanilie sau 2 pliculeţe de zahăr vanilat.

Se împarte blatul în trei părţi egale şi se însiropează. Siropul se face din 200 gr zahăr, 400 gr apă şi o esenţă de rom. Se dizolvă pe foc. Se umple tortul cu creme după preferinţă şi se ornează cu frişcă. Poftă bună!

Mai multe