Reţete de la cititori: Tort cu vişine şi brânză - Ciobanu Roxana

14 ianuarie 2015 12:08   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:

  • Pentru blat:
  • •        6 ouă
  • •        6 linguri zahăr
  • •        6 linguri făină
  • •        2 linguriţe rase praf de copt
  • •        2 linguriţe zahăr pudra cu păstăi de vanilie
  • •        1 borcan mic de vişine fără samburi
  • Crema:
  • •        100 gr unt
  • •        700 gr brânză de vaci cremoasa
  • •        250 ml frişcă lichidă
  • •        200 gr zahăr pudra
  • •        coajă rasă de lămâie
  • •        2 linguriţe extract de vanilie
  • •        30 gr ciocolată cu lapte
  • •        decoraţiuni din zahăr

Mod de preparare: Blatul:  Eu am copt blaturile separat, dar voi puteţi face unul şi să îl tăiaţi în două. Separăm ouăle şi mixăm gălbenuşurile cu zahărul.

Adăugăm o linguriţă praf de copt, una cu zahăr pudra cu păstăi de vanilie şi 3 linguri făină. Separat batem albuşurile spumă cu un praf de sare.

Acestea le încorporăm în compoziţia de gălbenuşuri cu o paleta, dar cu mişcări lente de jos în sus. Scoatem visinele din borcan şi le scurgem bine de sirop.

Ungem o tavă rotundă (cu diametrul de 26 cm) cu unt şi o tapetăm cu făină.

Punem jumătate din vişine, turnam compoziţia de blat peste şi nivelăm.

Îl introducem în cuptorul încins, la o tempetaruta potrivită pentru 12-15 minute.

Când este gata îl scoatem şi îl lăsăm să se răcească. La fel procedăm şi cu al doilea blat.

Crema: Frişcă lichidă, rece, o mixăm până devine o spumă. Untul îl mixăm cu zahărul pudra până obţinem o crema, adăugăm brânză de vaci, extractul de vanilie şi coajă rasă de lămâie. Mixăm bine, apoi cu o paleta, încorporăm frişcă bătută (mai oprim 4-5 linguri pentru ornat). Pentru însiropat blaturile, am pregătit un sirop dintr-o cană de apă, câteva bucăţi coajă de lămâie dar fără partea albă, două linguri de zahăr. Le punem pe foc să dea 3-4 clocote, apoi îl lăsăm să se răcească.

Tavă în care am copt blaturile o tapetăm cu folie alimentară. Aşezăm prima foaie de blat, o insiropam bine, apoi punem mai bine de jumătate din crema. Punem foaia a două, insiropam şi restul de crema. Nivelăm frumos, iar din frişcă oprită formăm câteva moaţe. Dăm tortul la frigider pentru circa o ora, apoi îl scoatem pe un platou. Ciocolată o tăiem cu cuţitul, punem pe centrul tortului şi pe laterale unde este crema. Punem şi câteva decoraţiuni din zahăr. Poftă bună!

Mai multe