Rețete gustoase cu ingrediente de toamnă
Anotimpul în care se culeg roadele, toamna oferă doritorilor legume și fructe din care se pot prepara rețete delicioase, hrănitoare și sănătoase. Alimentația este din ce în ce mai mult în atenția oamenilor, care învață cât de important este să cunoască proveniența ingredientelor, felul în care acestea au fost produse și compoziția lor. Dacă ești pasionat de gătit sau ești la început pe acest drum și vrei să încerci rețete noi, iată câteva preparate cu ingrediente de toamnă, care îți vor încânta familia sau prietenii.
Tocană de legume. Ai nevoie de: 3-4 cepe, 3-4 morcovi mari, 1,5kg ardei (gras, gogoșar, kapia), 1kg roșii, 200ml ulei, 150g orez, 1 legătură pătrunjel, sare, piper, foi de dafin. Legumele se spală, se curăță și se toacă - ceapa solzișori, morcovul rondele și ardeii fâșii. Curăță roșiile de coajă și taie-le cubulețe. În uleiul încins călețte ceapa și morcovul, adaugă ardeiul și ține pe foc până se înmoaie legumele, amestecând continuu, să nu se lipească. Pune și roșiile, sarea, piperul și o foaie de dafin. Când compoziția este fiartă și a scăzut puțin, adaugă orezul spălat în mai multe ape și amestecă ușor până acesta este fiert, dar își păstrează consistența. Adaugă verdeața tocată și gata preparatul. Această tocană o poți prepara în cantitate mai mare și pentru iarnă. Pui tocana rece în borcane și le sterilizezi 10 minute pe cele mici și 15 minute pe cele mari, în bain marin sau în cuptor electric sau pe gaz.
Crap pe varză. Ingrediente: 2kg varză, 1kg crap, 600g roșii, 1 ardei gras, 2-3 linguri ulei, sare, piper, cimbru, foaie de dafin, borș/vin alb. Taie varza cât mai fin, presară o linguriță de sare și frământă până se înmoaie. Spală, curăță și toacă ardeiul cubulețe. Pune într-o tavă varza amestecată cu uleiul, ardeiul tocat, un praf de piper și cimbru după preferință. Pune tava la cuptor (foc sus-jos la cuptor electric, maxim la cele pe gaz) pentru aproximativ 30 minute, până se înmoaie. Peștele tăiat bucăți și dat cu sare pe toate părțile, se odihnește între timp. Roșiile se curăță și se toacă mărunt sau se dau pe răzătoare. După cele 30 de minute, scoate tava din cuptor, amestecă roșiile cu varza, pune bucățile de pește cu pielea deasupra, adaugă și foaia de dafin ruptă în două, borșul sau vinul, acoperă cu folie de aluminiu și dă la cuptor 30-40 minute foc sus-jos la cuptor electric și mediu la cele pe gaz). Spre final scoate folia, pentru a se rumeni. Poți orna cu pătrunjel tocat.
Sufleu de conopidă. Ingrediente: 1 conopidă potrivită, 3-4 ouă, 400ml lapte, 2 linguri făină, 50g unt,2 linguri pesmet, sare, piper, nucșoară, opțional parmezan sau cașcaval răzuit. Conopida ruptă în buchețele se fierbe în apă cu sare până devine aldente, apoi se pune la scurs. Tapetează un vas cu unt și presară pesmetul. Topește restul de unt într-o crăticioară, adaugă făina și condimentele amestecând mereu, apoi stinge cu laptele și fierbe până are consistență smântânii. Încorporează gălbenușurile în sosul răcit și apoi albușurile spumă, cu mișcări verticale.Toarnă o parte din compoziție pe fundul vasului, așează conopida, apoi pune restul de sos, presară pesmet și, eventual, cașcaval. Coace în cuptorul preîncălzit, timp de jumătate de oră, la 190°C, fără a deschide cuptorul. Cel mai bun pentru reușita sufleului este un cuptor electric cu funcție de ventilare.
Prăjitură cu prune. Blat: 400g făină, 200g unt, 100g zahăr, 2 ouă, 1 praf de copt, coajă de lămâie rasă. Umplutură: 5-600g prune fără sâmburi, 2 linguri zahăr, 1 lingură amidon, 100g nucă sfărâmată, scorțișoară. Amestecă untul rece cu celelalte ingrediente până obții un aluat sfărâmicios, pe care îl ții la rece cât pregătești umplutura. Prunele spălate și curățate se trec prin amestecul de zahăr, amidon și scorțișoară. Tapetează cu 3/4 din aluat o tavă medie, aranjează deasupra prunele, presară nucile și răzuie deasupra restul de aluat. Coace în cuptor electric la foc sus-jos, temperatură medie, 30-35 minute, până se rumenește. Se servește rece.