Reţete speciale pentru cuptorul cu microunde
Metoda de gătit în cuptorul cu microunde a revoluționat pregătirea meselor. În prezent, acest aparat electrocasnic este întâlnit în foarte multe locuinţe, fiind folosit cel mai adesea pentru a încălzi diverse preparate ori o cană de lapte sau pentru a face un ceai. Trebuie să ştii, însă, că acesta poate fi folosit cu succes pentru prepararea unor feluri de mâncare gustoase şi rapide.
Dacă nu ai mai folosit până acum un cuptor cu microunde, trebuie să ştii că există câteva reguli simple pe care este necesar să le respecți. Aparatul nu se pune în funcţiune atunci când este gol, pentru că undele emise de magnetron pot provoca explozia plăcii. Nu găti niciodată mâncare direct pe placă, deoarece aceasta poate exploda. De asemenea, nu găti mâncarea în recipiente din oțel inoxidabil, cupru, staniu, în vase decorate cu vopsea pe bază de plumb sau care conțin aur, platină ori argint.
Unele alimente, precum cârnaţii, cartofii, vinetele, merele, pot exploda în timpul coacerii şi de aceea se recomandă să fie înţepate înainte de a fi introduse în cuptor. În cazul preparatelor cumpărate în ambalaje vidate, se fac câteva mici găuri în folia din plastic înainte de a le încălzi în cuptor.
Atunci când prepari ceva în cuptor, alege un timp de coacere mai scurt. 10 - 20 de secunde de gătit la microunde sunt echivalentul a 5 - 10 minute într-un cuptor tradițional. Este mai bine să adaugi ulterior câteva secunde, decât să coci prea mult un preparat. Chiar și după ce cuptorul s-a oprit, mâncarea continuă să fie gătită, datorită căldurii reziduale, așa că este mai bine să scoți imediat preparatul din aparat. Nu în ultimul rând, cu cât cantitatea de mâncare este mai mare, cu atât timpul de coacere va fi mai lung. De exemplu, un cartof se va coace, în medie, în patru minute, iar șase cartofi, în 20 de minute. Iar, dacă iei în considerare regulile de mai sus, ești pregătită pentru a prepara următoarele rețete delicioase și rapide.
Terină de somon
Pentru acest fel de mâncare suculent și ușor, ai nevoie de 400 de grame de somon proaspăt sau din conservă, 100 de mililitri de smântână lichidă grasă, 3 linguri de piure de roșii, 2 ouă, zeama de la o lămâie, puțin arpagic și mărar verde. Pune toate ingredientele într-un blender și mixează până ce obții o pastă fină. Unge o formă cu unt, toarnă pasta și coace totul timp de 12 minute în cuptorul cu microunde. Lasă să se răcească și servește preparatul cu pâine proaspătă.
Tocana din legume și carne tocată
Este o rețetă rapidă, echilibrată, care se gătește într-un vas închis ermetic, special pentru cuptorul cu microunde. Ingredientele de care ai nevoie sunt 400 de grame de carne tocată, 2 cepe galbene, 2 roșii, 2 dovlecei și 1 cub de concentrat de supă bio. Taie ceapa în inele foarte subțiri și acoperă fundul vasului, pe care ai pus, în prealabil, puțin ulei. Taie roșiile și dovleceii în felii subțiri si așază jumătate din cantitatea de legume în straturi, deasupra cepei. Acoperă cu carnea, presară cubul de supa zdrobit și mai fă un strat din legumele rămase. Închide vasul și gătește totul timp de 10 minute. Servește cu mămăligă.
Escalop de pui
Pentru această rețetă savuroasă, ai nevoie de 1,5 kilograme de piept de pui tăiat felii foarte subțiri, o conservă roșii pasate (400 g), 300 de grame de ciuperci, 2 lingurițe de ierburi uscate - măghiran, rozmarin, cimbru și oregano, un cub de concentrat de supă bio, un cățel de usturoi, o ceapă roșie potrivită și 200 de mililitri de smântână lichidă grasă. Carnea și restul ingredientelor tăiate bucăți mari, cu excepția smântânii, se aşază într-un vas şi se gătesc timp de zece minute. Se scoate preparatul din cuptor, se adaugă smântâna şi se serveşte.
Frigărui de crevete
Pentru acest fel de mâncare delicios și prietenos cu silueta, ai nevoie de o jumătate de ardei gras, o jumătate de dovlecel, 50 de grame de ciuperci, o ceapă, o lingură de unt și 8 creveți mari. Legumele se taie în bucăți mai mari. Se topește untul. Se fac frigăruile alternând legumele și creveții, câte patru sau câte doi pe fiecare. Se ung frigăruile cu unt, se presară cu sare și piper și se pun într-un vas la cuptorul cu microunde, timp de 3 minute.
Chipsuri crocante
Pentru această gustare ușoară, ai nevoie de un cartof și de puțin ulei. Curăță și spală cartoful, apoi taie-l în felii foarte subțiri, eventual cu ajutorul unui aparat pentru chipsuri. Se ung feliile de cartof cu ulei pe ambele părți, se așază pe o farfurie fără a le suprapune, se presară cu ierburile preferate şi se coc timp ce cinci minute în cuptor. Feliile de cartofi trebuie să fie uscate la atingere. Se scot, se presară cu sare şi se servesc.
Uşoare şi foarte rapid de pregătit, aceste reţete te vor scoate cu succes din încurcătură dacă trebuie să pregăteşti un prânz sau o cină care să-i bucure pe toţi cei strânşi la masă.