Salată rusească «shuba», cu hering. Rețeta nutriționistei Nina Crăciun, din Chișinău

16 decembrie 2020 16:52   Rețete
Ultima actualizare:

Se apropie sărbătorile de iarnă, Crăciunul și Revelionul, și ne-am dorit să aflăm ce delicatese se pregătesc și prin alte părți ale lumii. De exemplu, la Chișinău, și am stat de vorbă cu nutriționista Nina Crăciun, care ne-a oferit o rețetă de Shuba, un preparat rusesc extrem de apreciat.

Nina Crăciun vine de la Chișinău și se preocupă de sănătatea din farfurie, atât a ei cât și a celorlalți oameni pe care îi ajută cu sfaturile sale. La 31 de ani, tânăra ne recomandă să facem sport și să mâncăm sănătos. Așa că dacă doriți să arătați ca ea, faceți sport și mâncați cu măsură. „Activitatea fizică și alimentația merg întotdeauna mână în mână, iar menținerea unei greutăți corporale constante este rezultatul echilibrului dintre caloriile primite prin mâncare și cele consumate din mâncare. Pentru a preveni îngrășarea sau a menține rezultatele obținute după o cură de slăbire, este nevoie de mișcare zilnică (30-60 min), indiferent dacă asta înseamnă mers, alergat, sală de forță, înot, dans, bicicletă, urcat pe scări. Pe lângă faptul că arde calorii în mod direct, mișcarea contribuie la accelerarea metabolismului, deci crește indirect consumul energetic”, ne-a povetit nutriționista. Nina Crăciun ne-a oferit și o rețetă specială de la Chișinău, care ar fi o alegere excelentă pentru aperitivele festive de Revelion.

Salată «shuba» (4 porții)

  • Ingrediente:

50 gr cartofi - la alegere1 ceapă2 ouă200 gr. hering100 gr. sfeclă roșie100 gr. morcov50 gr. ceapă verde250 gr. maioneză

  • Maioneza:

2 gălbenușuri de ou, 100 gr. iaurt grecesc 5 %, muștar (1 linguriță), zeama de la 1 lămâie, 1/2linguriță sare, piper, după gust. Ingredientele se mixează cu blenderul bine până se obține o masă omogenă.

  • Mod de preparare:

Legumele, cu tot cu coajă, le puneți la fiert aproximativ 30-40 min. După ce sunt fierte și s-au răcit se decojesc. Fierbeți ouăle aproximativ 7 minute pentru a fi tari, lăsați să se răcească și apoi se decojesc. După ce aveți toate legumele pregătite pentru salată, acestea se dau printr-o răzătoare medie, fiecare separat, preferabil în boluri diferite, la fel și ouăle - se dau printr-o răzătoare. Heringul se taie cubulețe mici. Curățați ceapa de coajă și o tăiați mărunt. Pe o farfurie plată se va pune primul start al salatei - cartofii, care se ung cu maioneză. Urmează cel de-al doilea strat - va fi cel de hering. Puneți cel de-al treilea strat - cel de ceapă. Dupa ceapă va urma cel de-al patrulea strat - cel de morcov, care va fi uns cu maioneză.Peste morcov puneți sfecla, se uniformizează și se unge cu maioneză. Pentru un aspect de sărbătoare faceți 9 despărțituri și decorați cu legume, ouă date prin răzătoare și ceapă verde tăiată mărunt. Poftă bună!

Citește și:

Ce este şi cum se prepară malasolca, reţeta cu peşte a lipovenilor. I-a marcat copilăria lui Ivan Patzaichin

Cătălin Scărlătescu te învață cum să faci sarmale în foi de varză. Ce truc are chef-ul

Mai multe