Sarmale la tuci cu ciuperci şi carne - Sandru Ilie

31 ianuarie 2018 13:01   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:

1 borcan  ciuperci, 500 g carne tocată vită/porc, 2 linguriţe boia dulce kotanyi, 2 cepe roşii, 2 cepe albe, 100 ml ulei, sare după gust, 2 verze murate, 100 g orez, 2 linguri bulion, mărar verde, mălai, 4-5 linguriţe condimente pentru sarmale.

Preparare

Varza se scoate de la butoi şi o lăsăm în apă rece, pentru a ieşi din ea sarea şi acreala. Ceapa se taie şi o călim în uleiul încins, adăugând orezul, carnea, piper măcinat, cimbru, sare şi condimente după gustul nostru. Se mai pune şi boiaua şi se amestecă toate. Ciupercile tăiate în 4 se pun în compoziţia obţinută şi le amestecăm toate. Luăm tigaia de pe foc şi lăsăm să se răcească. Pregătim fruzele de varză. Într-un tuci se pune un rând de varză tocată şi 2 frunze de dafin. Acum începem să facem sarmalele: Se ia câte o frunză de varză, punem o lingură din compoziţia obţinută şi împachetăm sarmalele. Fiecare sărmăluţă se aşează peste varză în tuci. Când suntem gata cu făcutul şi aranjatul sarmalelor în tuci, deasupra acoperim cu foi de varză şi varză tocată, adăugăm bulionul şi puţină apă, le punem în cuptor să fiarbă la foc potrivit. Când încep să fie făcute se presară mărar pe deasupra. Mai fierb câteva minute şi scoatem tuciul din cuptor. Pregătim mămăliga: Într-un alt tuci se pun 2-3 litri de apă, sare şi lăsăm să dea în clocot, apoi punem mălai amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloaşe. Se lasă să fiarbă până începe să se îngroaşe, cam 20-30 minute la foc potrivit. Când este gata mămăliga o punem în 2 castroane de mărime diferită şi lăsăm să se răcească. Odată răcită, răsturnăm, partea cea mai mare pe un tocător, apoi partea cea mică, peste, facem lăcaşul pentru lemne iar de jur împrejur punem sărmăluţe, în varful celei de-a doua mămăliguţe, puem smântâna şi presărăm puţină boia, aranjăm măslinele şi gogoşarul.

Mai multe