Sărmăluţele japoneze, ideale de Crăciun pentru iubitorii de mâncare asiatică

20 decembrie 2017 20:24   Rețete
Ultima actualizare:

Dacă tradiţionalele sarmale în foi de varză sau de viţă cu carne de porc vi se par deja banale, puteţi încerca varianta exotică a acestora, cu orez, ton, somon sau legume, învelite în foi de algă marină. Cei care adoră preparatele asiatice şi vor să iasă din tipare la masa de Crăciun ar putea prepara sushi în propria lor bucătărie. Chef Ionuţ Bradu a explicat pentru Click! câteva trucuri pentru ca sărmăluţele japoneze să iasă perfect şi să vă surprindeţi invitaţii.

Românii abia aşteaptă Crăciunul, care dincolo de magie, se traduce prin mese îmbelşugate de pe care nu lipsesc tradiţionalele sarmale, fie în foi de varză, fie în foi de viţă. Cei care iubesc însă bucătăria asiatică ar mânca sushi la orice masă şi nici de Sărbători nu ar renunţa la rolele învelite în foi de alge marine. Spre deosebire de clasicele sarmale cu carne, cele japoneze sunt uşoare, slabe în calorii, aşa că sunt preferate mai ales de doamnele care ţin la silueta lor. Un alt avantaj al rolelor de sushi este că se fac rapid, din câteva ingrediente, nu trebuie fierte ore întregi şi sunt sănătoase şi săţioase. Chef Ionuţ Bradu, proprietarul unui restaurant cu specific asiatic din Capitală, ne-a explicat câteva mici secrete pentru ca rolele de sushi să vă iasă din prima, ca unui chef cu experienţă.

"Românii obişnuiesc să spună despre sushi că sunt alternativa la sarmalele tradiţionale, de aici şi numele de «sărmăluţe japoneze». Acest preparat poate fi făcut atât în varianta de post, cât şi cu peşte proaspăt. Noi folosim, pentru cele exclusiv vegane, avocado sau castravete, iar pentru cel de-al doilea tip, ton sau somon. Cei care vor să aibă succes din prima trebuie să ştie mici trucuri. Oţetul de orez, zahărul şi sarea se fierb două-trei minute, iar orezul trebuie răcit complet", a spus Ionuţ Bradu.     

Rețetă sushi/ “Sărmăluțe Japoneze”

Ingrediente:

100g orez

100 ml apă

Foi algă marină (nori)

Castravete sau avocado, ton sau somon

Mod de preparare:

Se fierbe orezul și se lasă la răcit. Se amestecă toată compoziția cu 30 ml oțet de orez, 20 grame de zahăr și 12 grame de sare și se dă într-un clocot. Totul se pune peste orezul răcit și se amestecă pentru a se omogeniza. Se ia o foaie de algă și se pune orez uniform. Se adaugă ingredientele de post, castravetele și/sau avocado pe centru, sau tonul sau somonul, și apoi se rulează cu ajutorul unui covoraș de bambus. Se servește cu sos soia, ghimbir murat și pastă wasabi. 

Mai multe