Sos de lămâie, rețeta clasică din anul 1929. Este delicios și ideal de servit cu o friptură suculentă

9 decembrie 2024 16:08   Rețete

Unul dintre cele mai gustoase sosuri cu care putem servi o porție de friptură fragedă și suculentă este cel făcut din lămâie. Suficient de gustos, îmbină gustul dulce-acrișor, iar pentru mesele de sărbători poate reprezenta alegerea ideală. 

În anul 1929, sosul de lămâie se pregătea simplu și rapid, cu câteva ingrediente pe care fiecare gospodină le are în bucătărie. Este recomandat să îl pregătiți pentru ospățul de sărbători și să vă încântați invitații cu un preparat de-a dreptul gustos și delicios! 

Cum se pregătea sosul de lămâie în anul 1929

„Mestecam intr-o cratita mai mica 6 galbinusuri de ou, cu 1 ½ lingura faina fina, ¼ kgr. apa, zeama dela 3 lamai, fara samburi si zahar dupa plac, o jumatate coaja lamaie rasa, o lingura unt si 3-4 linguri vin alb bun. Toate acestea puse cu cratita pe foc, mestecand intr’una sa se inferbinte bine, dar sa nu fearba; dupa aceea date prin sita, iar sosul indata servit, langa ori-ce rasol si langa friptura de muschi."

Sursa: Buna menajera sau carte de bucate , Ecaterina Comsa, 1929

Ingrediente: 

6 gălbenușuri;

1,5 linguri făină;

250 ml apă;

coaja rasă de la jumătate de lămâie;

3 lămai;

40 g unt;

4 linguri vin alb;

1-2 lingurițe zahăr;

un praf de sare. 

Mod de preparare

 Gălbenușurile de ou cu faina, apa, zeama de la 3 lămâi, coaja de la jumătate de lămâie, untul, vinul, zahar dupa gust (1-2 lingurițe) și puțină sare se adaugă într-o oală. Se amestecă foarte bine toate ingredientele până se formează o compoziție omogenă. 

Se pune oala pe foc și se lasă la încălzit preț de câteva minute, fără a da în clocot, timp în care se amestecă permanent. După ce este gata compoziția, se ia cratița de pe foc și se strecoară sosul de lămâie printr-o sită în sosieră. Este sosul ideal pentru a fi servit alături de rasol sau friptură și cu siguranță gustul dulce-acrișor vă va cuceri papilele gustative. 

Mai multe