Supă de mazăre uscată cu cartofi: Reţetă
Astăzi vom prepara o supă extrem de gustoasă şi hrănitoare. Este vorba despre supă de mazăre uscată de cartofi.
Supă de mazăre uscată cu cartofi: INGREDIENTE
- 125 grame mazăre galbenă uscată
- jumătate de kilogram de cartofi
- 6 căni apă
- 1/2 fir praz
- 1 morcov mic
- 1 bucăţică mică tamarind, cât o nucă
- 1 lingură Pastă de Usturoi + 3 căţei de usturoi
- 1 linguriţă seminţe de chimion
- 1/2 linguriţă seminţe de muştar
- 1 baton mare scorţişoară
- 1 frunză mare de dafin
- 1 linguriţă pulbere de chimion
- 1 linguriţă pulbere de chimion cu coriandru
- 1/2 + 1/2 linguriţă turmeric
- 1/4 linguriţă Hing
- 4 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 linguriţă plină cu sare grunjoasă
Supă de mazăre uscată cu cartofi: MOD DE PREPARARE
Aşa se prepară o supă de mazăre uscată cu cartofi. Spălaţi mazărea în câteva ape până ce apa pe care o aruncaţi nu mai este tulbure. Răsturnaţi mazărea în oală cu presiune, presăraţi 1/2 linguriţă turmeric deasupra. Adăugaţi şi bucăţica de tamarind (îndepărtaţi sâmburii, dacă există). Turnaţi toată apa. Închideţi oala etanş şi puneţi pe flacăra tare până ce începe să fiarbă şi să fâsăie. Apoi daţi focul la mic.
Fierbeţi cam 30 minute. Secretul pentru această supă de mazăre uscată cu cartofi este ca mazărea să fie foarte fiartă. E foarte posibil să observaţi la un moment dat că odată cu presiunea, din oală iese şi nişte spumă galbenă de la mazăre, imediat ce începe să fiarbă. Daţi atunci ochiul la mic şi lăsaţi-o să fiarbă în voie. Când observaţi că începe din nou să stropească puternic cu lichid galben, atunci e semn că a trecut destul timp de când o fierbeţi, scrie bucatarieindiana.wordpress.com.
Închideţi flacăra şi aşteptaţi că presiunea să scadă de la sine. Lăsaţi-o deoparte până ce nu mai auziţi deloc fâsâit. În timp ce mazărea fierbe, pregătiţi celelalte ingrediente: curăţaţi şi tocaţi prazul cât doriţi de fin, spălaţi morcovul şi tăiaţi-l în rondele fine.Curăţaţi cartofii, îi tăiaţi bucăţele mici şi îi puneţi la fiert. Preparaţi pasta de usturoi cu chilli şi adăugaţi-l în blender peste căţeii de usturoi curăţaţi.Încă puţin şi această supă de mazăre uscată cu cartofi va fi gata.
Puneţi şi un strop mic de apă şi unul de ulei, un praf de sare şi unul de turmeric şi mixati până rezultă o pastă fină. Când mazărea e gata, puneţi o oală de 2 litri pe foc mediu. Turnaţi uleiul în ea şi aşteptaţi să se încălzească puţin, apoi aruncaţi în ulei seminţele de muştar, batonul de scorţişoară şi frunză de dafin. Căliţi bine morcovul cam 3-4 minute, apoi adăugaţi pastă de usturoi cu chilli. Apoi puneţi şi prazul. Înainte de a adaugă mazărea presăraţi turmeric şi pulberea de chimion cu coriandru. Amestecaţi scurt şi adăugaţi mazărea cu zeamă cu tot. Puneţi şi sarea şi daţi focul la tare până ce începe să fiarbă. Apoi micşoraţi focul la mediu şi lăsaţi să fiarbă totul cam 5-10 minute. Acum puteţi servi o porţie de supă de mazăre uscată cu cartofi.