Tartă cu lămâie
Preparare: Se amestecă făina cu sarea, untul şi zahărul până când aluatul devine sfărâmicios. Se adaugă oul, esenţa de migdale şi zeama de lămâie, amestecând cu o lingură de lemn. După ce s-a omogenizat aluatul, se formează o bilă, se înveleşte în folie alimentară şi se lasă la frigider minimum o oră. Se lasă aluatul la temperatura camerei 15 minute, se întinde o foaie şi se îmbracă forma de tartă unsă şi tapetată. Se acoperă aluatul cu folie de aluminiu, apăsând uşor, şi se presară pe toată suprafaţa boabe de fasole. Se coace în cuptorul încins 20 de minute. Se scoate folia de aluminiu cu boabele de fasole şi se lasă să se răcească în formă. Pentru umplutură, se mixează untul la temperatura camerei cu smântâna şi se fierb la bain-marie, amestecând continuu. Înainte să clocotească, se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcorească. Tot la bain-marie se bat ouăle cu gălbenuşurile cât să se încălzească. Se ia vasul de pe foc şi se încorporează untul cu smântâna, amestecând energic, apoi zeama de lămâie. Se pune amestecul la bain-marie, se adaugă zahărul şi coaja de lămâie, se amestecă continuu şi se fierbe patru minute. Se toarnă umplutura peste blatul de tartă şi se coace circa 25-30 de minute. Se lasă să se răcească în formă, apoi se introduce tarta la frigider.