Tort cu ananas caramelizat – Elena Harabagiu
Ingrediente blat:
• 8 ouă
• 6 linguri de apă minerală
• 10 linguri de zahăr
• 1 praf de sare
• 15 linguri de făină albă proaspăt cernută
• 1/2 plic praf de copt
Suplimentar:
• o conservă ananas
• zeamă de la 1 lămâie
• 250 g zahăr pentru caramelizat
• 250 ml frişcă vegetală
Mod de preparare:
Într-o cratiţă încăpătoare punem 250 g zahăr, scurgem zeama de la o lămâie şi aşezăm rondelele de ananas. Dăm cratiţă la cuptor la temperatura ridicată (200 grade) timp de 20 minute să se caramelizeze zahărul şi să se înmoaie feliile de ananas. În timp ce se caramelizează ananasul preparam blatul. Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu 5 linguri de zahăr şi un praf de sare
Folosind mixerul, gălbenuşurile se amestecă cu alte 5 linguri de zahăr tos şi praful de copt până îşi dublează volumul. Adăugăm apă minerală şi încorporăm pe rând, făină şi spuma de albuşuri. La această operaţie folosim o lingură de lemn. Scoatem cratiţa din cuptor, turnăm amestecul de blat şi lăsăm tortul să se coacă la temperatura potrivită până trece testul scobitorii (cam 40 minute). După ce s-a copt, îl răsturnăm urgent pe un platou, pentru a evita întărirea caramelului după scoaterea din cuptor. Batem frişca şi decorăm după preferinţă. Se serveşte după ce a stat la rece în prealabil. E un tort răcoritor.