Tort cu cremă de cacao – Florentina Marin
Ingrediente pentru blatul mare:
6 ouă
1 cană zahăr
1 cană făină
6 linguri ulei
1 lingură nuca măcinată.
Ingrediente pentru blatul mic:
3 ouă
1/2 cană de zahăr
1/2 cană făină
3 linguri ulei
1/2-1 lingură nucă.
Ingrediente pentru cremă:
2 pachete margarină Unirea lăsate să se înmoaie la temperatura camerei
6 gălbenuşuri
300-350 gr zahăr pudră.
Preparare:
Pentru ambele blaturi se procedează la fel: albuşurile se bat spumă cu zahărul, zahăr vanilat până stă spumă tare şi nu pică din vas. Pe urmă, se adaugă puţin câte puţin din gălbenuşurile frecate cu uleiul, amestecând cu o lingură de lemn uşor, de sus în jos, coajă de lămâie rasă şi făina cernută. Nu se pune praf de copt. La cremă, se freacă gălbenuşurile cu zahărul până ce acesta se topește şi se adaugă cacao cam 6 linguri, depinde cum vreţi să fie de închisă culoare cremei. Când e gata, se da la răcit puţin, după care se adaugă puţin câte puţin peste margarina care în prealabil a fost frecată şi se da la rece cam 1 oră. Pentru sirop, se pun cam 3 linguri de zahăr la caramelizat într-un ibric şi când a căpătat culoarea maronie, îl dăm deoparte şi punem o cană de apă rece, lăsând să se topească bine. După gust, mai punem zahăr şi esenţă de rom.
Pregătirea tortului: Se taie în 2 fiecare blat, se însiropează bine şi se începe îmbrăcarea tortului cu crema şi ornarea lui cu frişcă, frunzuliţe de ciocolată, fructe. Am luat frunzuliţe, le-am spălat, le-am şters bine şi am pus cu o baghețică de lemn ciocolată neagră sau de menaj înmuiată pe baie de abur pe partea cu rizurile frunzei. Le-am dat afară să se răcească repede şi s-au desprins foarte uşor de frunză. Poftă bună!