Tort cu frişcă şi ciocolată - Dvornic Elke

26 ianuarie 2016 14:07   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente pentru blat:

6 ouă

200 gr zahăr

6 linguri apă (se fierbe)

200 gr făină

1 praf de copt

1-2 linguri cacao

sare

6 linguri ulei

Preparare:

Se bat albuşurile spumă, ca la bezele, se adaugă siropul fierbinte, apoi gălbenuşurile şi uleiul. La urmă, se adaugă cacaoa, praful de copt şi făina, date eventual prin sită înainte, ca să iasă blatul mai pufos. Se dă la cuptor circa 30-40 min, în funcţie de cuptor. După ce s-a copt, se lasă la răcit, apoi se taie în 3.

Ingrediente pentru cremă:

400 ml frişcă lichidă

200 gr iaurt cu fructe

1 gelatină alimentară

1 compot fructe tropicale

1 compot piersici

Preparare:

Frişca lichidă se bate cu mixerul până se omogenizează, apoi se adaugă iaurtul, se mixează uşor. La sfârşit, adăugăm gelatină alimentară (se pune gelatină într-o crăticioară cu puţină apă, doar cât să o acopere şi se topeşte pe aburi). Pe un platou se pune primul rând de blat, se însiropează cu sirop, se adaugă o parte din fructe, se pune frişcă, se nivelează, se repetă procedura până la ultimul rând de blat, deasupra se pune doar frişcă și se dă la frigider pentru aproximativ 1 h, apoi se ornează.

Ingrediente pentru ornare:

100 ml frişcă lichidă

3 linguri ciocolată la borcan

100 gr de ciocolată cu lapte

Preparare:

Într-o pungă se pun 3 linguri de frişcă lichidă bătută, în alta 3 linguri de ciocolată de la borcan puţin topită, să fie mai maleabilă. Se trasează pe rând câte o linie din fiecare, apoi se trece peste ele cu un cuţit. Pentru margine, am încercat să fac pentru prima dată o bordură din ciocolată, am măsurat circumferinţa tortului şi am tăiat hârtie de copt, ţinând cont de lungimea şi înălţimea lui. Am topit o ciocolată pe baie de aburi şi m-am jucat cu ciocolata, am făcut diverse forme dintr-o parte în alta a hârtiei, ţinând cont să fie mai grosuţe, ca să nu se rupă. Am lăsat-o puţin să se întărească, astfel încât să nu curgă, apoi am pus-o de jur împrejurul tortului şi l-am dat la frigider, până s-a întărit complet, şi am desprins hârtia uşor de pe tort. L-am ornat cu frişca rămasă de jur împrejur.

Mai multe