Tort cu fructe de pădure – Iuliana Lako
Pentru blat:
5 ouă, 2 linguri cacao, 1 lingură ulei, 5 linguri zahăr, praf de copt, 4 linguri făină.
Crema:
500 g fructe de pădure, 500 ml frişcă lichidă, 200 g zahăr, 7 foiţe de gelatină, ciocolată pentru ornat.
Pregăteşti aşa: se separă albuşurile de gălbenuş. Albuşurile se mixează cu puţin praf de sare. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul adăugând şi uleiul până ce vei obţine o compoziţie asemănătoare cu maioneză. Făina se amestecă cu cacao cernută şi praful de copt. Albuşul se încorporează în gălbenuşurile frecate la fel şi amestecul de făină. Se tapetează o tavă cu marginea detaşabilă, se toarnă compoziţia şi se pune în cuptorul preîncălzit la 180 grade. Când blatul este gata se lasă la răcit după care se taie în două.
Crema: se iau câteva fructe de pădure şi se pun deoparte pentru ornat. Restul fructelor se pun la foc cu zahărul până se topeşte după care se dă deoparte până se răceşte. Se pun foiţele de gelatină la înmuiat în apă rece. După care se strecoară şi se pune puţin la încălzit fără să se înfierbânte. Se mixează frişca bine răcită până obţii o spumă tare. Se încorporează gelatina călduţă în fructele de pădure la fel şi frişca. Se amestecă cu grijă, după crema se pune între cele două blaturi şi cu cremă rămasă se îmbrăca tortul. Se ornează cu ciocolată topită sau după preferinţă şi cu fructele puse deoparte. Se poate folosi mure, afine, zmeură chiar dacă sunt congelate.