Tort cu fructe şi cremă de mascarpone – Camelia Rădoi

11 mai 2016 13:51   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:

Pentru blat:

•        6 ouă

•        200 g făină

•        200 g zahăr

•        1 linguriţă esenţă de vanilie

•        1 praf de sare

•        3 linguri de ulei

Pentru tortul cu cremă de mascarpone şi fructe:

•        500 ml frişcă lichidă

•        200 g zmeură (congelate sau proaspete)

•        200 g căpşuni (congelate sau proaspete)

•        500 g mascarpone

•        200 g zahăr pudră

•        1 linguriţă esenţă de vanilie

•        4 linguri de zahăr

•        50 ml sirop de zmeură

•        200 ml apă

Mod de preparare:

Pentru început am pregătit blatul de tort. Punem cele 6 ouă într-un bol fără să separăm gălbenuşul de albuş. Adăugăm praful de sare. Mixăm ouăle iar apoi punem şi zahărul puţin câte puţin. Mărim viteza şi mixăm până ouăle îşi dublează volumul. După ce şi-au mărit volumul dăm deoparte şi amestecăm compoziţia de ouă cu cele 3 linguri de ulei şi esenţă de vanilie. Amestecăm foarte uşor. Încorporăm făina pe care o cernem cu o sită. Punem câte 3 linguri de făină şi amestecăm cu mişcări largi folosind o lingură de lemn sau o paletă. Turnăm compoziţia într-o tavă detaşabilă de copt în care am pus hârtie de copt pe fundul tăvii. Introducem tava  în cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru aproximativ 30 de minute.

Dimensiiunile tăvii ar trebuii să aibă 23 cm/9. Eu am avut o tavă mai mare şi am fost nevoită să mai fac încă un blat de tort deoarece nu puteam să îl tai în trei felii ci în două. Când blatul este gata îl scoatem din cuptor şi îl lăsăm să se răcească.

Este timpul să ne ocupăm de restul ingredientelor pentru tort.  Pentru început trebuie să facem sosul de fructe cu care vom unge feliile de blat.

Într-o cratiţă punem cele 400 g de fructe (căpşuni+zmeură). Pasăm fructele până devin o pastă. Eu am folosit mixerul. Punem fructele pasate pe foc şi adăugăm cele 4 linguri de zahăr. Amestecăm compoziţia până se îngroaşă puţin. Lăsăm pe foc aproximativ 10 minute. Când este gata îl punem într-o strecurătoare ca să scăpăm de seminţe şi să avem un sos fin. Lăsăm sosul să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Între timp tăiem blatul în trei secţiuni. Lăsăm deoparte blatul. Acum amestecăm siropul cu 200 ml de apă. Pentru cremă amestecăm cele 500 g de mascarpone cu 200 g zahăr pudră. Mascarponele trebuie să fie rece, de la frigider. Mixăm la viteză mică, iar apoi dăm viteza la maxim. La final adăugăm şi esenţa de vanilie şi mai mixăm câteva minute. Punem crema de mascarpone deoparte şi acum trebuie să mixăm frişcă lichidă (trebuie să fie rece de la frigider). Mixăm la viteza medie până se întăreşte. Când începe să se întărească mixăm la viteză mare până se întăreşte de tot. Cu o spatulă omogenizăm frişca cu mascarpone. Punem câte două linguri de frişcă şi cu mişcări largi amestecăm uşor.

Peste prima secţiune de blat punem formă în care am copt blatul.Folosim doar inelul blatului.Insiropam blatul cu siropul de zmeură sau folosiţi şi apă cu zahăr.După ce am însiropat trebuie să punem sosul de fructe.Punem cam 2-3 linguri de sos.Întindem uniform. Apoi punem cam 2-3 linguri de crema de mascarpone până acoperim în întregime blatul cu această crema.Nivelăm bine cu o lingură.Punem a două secţiune de blat.O insiropam dar fără să punem prea mult sirop.Apoi punem 2-3 linguri de sos şi apoi 2-3 linguri de crema de mascarpone.Nivelăm bine.Insiropam ultima secţiune de blat separat iar apoi o ungem cu sos de fructe şi punem deasupra tortului cu partea unsă în jos.Punem puţină cremă de mascarpone deasupra şi nivelăm.

Lăsăm tortul la frigider peste noapte, iar abia apoi îl ornăm. Înlăturăm inelul, iar pereţii tortului îi îmbrăcăm în crema rămasă. Eu am ras ciocolată albă deasupra şi am pus câteva frunzuliţe de ciocolată. Puteţi să îl ornaţi cum doriţi.

Mai multe