Tort cu mere şi bezea – Marcela Iorgu
Ingrediente blatul tortului:
- 120 grame unt la temperatura camerei
- 150 grame zahăr
- 4 gălbenuşuri
- 60 grame smântână
- coaja de la o lămâie
- esenţă de vanilie
- 10 grame praf de copt
- un praf de sare
- 250 grame de făină
- 4-5 mere medii, decojite şi feliate
- sucul de la o jumătate de lămâie
- 1 linguriţă de scorţişoară
- 4 linguri (30g) făină
4 albuşuri
150 grame zahăr
Mod de preparare:
Încinge cuptorul la 180 de grade, pregăteşte o tavă cu fundul detaşabil. Tapetaţi cu unt şi făină. Decojiţi merele şi le tăiaţi felii şi deasupra puneţi sucul de la o lămâie, scorţişoară şi făină şi le amestecăm. Amestecă făină cu praful de copt şi sarea. Într-un bol amestecă foarte bine untul cu zahărul apoi adaugă gălbenuşurile unul câte unul amestecând continuu. Adaugă şi smântâna, coaja de lămâie şi esenţa de vanilie. Adaugă făină puţin câte puţin şi amestecă bine până când se va combina amestecul foarte bine. Pune aluatul în tavă şi aşază deasuprea feliile de măr. Se coace pentru 30 de minute. Între timp pregătiţi bezeaua: mixati albuşurile până devin spumă, apoi adăugaţi zahărul puţin câte puţin şi mixati foarte bine până devin tari şi lucioase. Scoateţi blatul din cuptor şi aşezaţi uniform bezeaua deasupra. Adăugaţi la cuptor pentru încă 20-30 de minute. Se serveşte după ce tortul ajunge la temperatura camerei.