Tort de mere coapte cu cremă de zahăr ars
Ce poate fi mai delicios decât un tort pufos, din care să nu lipsească fructele, dar și crema de zahăr ars? Astăzi învăţăm să gătim tort de mere coapte cu cremă de zahăr ars.
E o reţetă pe cât de simplă, pe atât de delicioasă. Nu aveţi nevoie de foarte multe ingrediente, dar trebuie să trageţi o fugă până la piaţa pentru a cumpăra câteva mere proaspete.
- 8 mere (necurăţate)
- 1 l lapte
- 400 g zahăr tos
- 3 pliculeţe de esenţă de vanilie
- 3 linguri de ulei
- Un praf de sare
- Coaja de la o lămâie
- 80 g făină
- 11 ouă
- Opţional: frişcă
Tort de mere coapte cu cremă de zahăr ars: MOD DE PREPARARE
Merele se curăţă de coajă, cotor şi seminţe, apoi se taie în felii mai groase. Între timp încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Puneţi 100 g zahăr tos în forma în care pregătiţi tortul şi lăsaţi-l să se topească. Când obţineţi caramelul, se ia cratiţa de pe foc şi se înclină astfel încât caramelul să se distribuie uniform pe pereţi. Lăsaţi să răcească şi să întărească. Încă puţin până când acest tort de mere coapte cu cremă de zahăr ars vafi gata.
Într-un castron se amestecă 8 ouă cu 200 g zahăr tos şi esenţa de vanilie. Laptele se pune la încălzit şi se amestecă bine, astfel încât să fie topit zahărul. Când se întăreşte caramelul, se aşază feliile de măr pe fundul cratiţa. Se toarnă apoi printr-o strecurătoare amestecul de ouă, zahăr şi lapte. Aşezati cratiţa într-o oală în care aţi pus apa pe fund şi băgaţi ansamblul în cuptor. Lăsaţi 30 de minute, timp în care crema de zahăr ars începe să se lege.
Cum pregătim blatul de pandişpan
Acum pregătiţi blatul de pandişpan pentru acest tort de mere coapte cu cremă de zahăr ars. Se separă cele 3 ouă rămase, iar gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se adaugă cele trei linguri de ulei şi coaja rasă de lămâie. Se bat apoi albuşurile spumă şi se adaugă treptat zahărul tos rămas. Încorporaţi în bezea, puţin câte puţin, gălbenuşurile bătute. Apoi puneţi făina cernută şi amestecaţi în continuare. Scoaţeţi cratiţa din cuptor şi puneţi peste ele în strat uniform, aluatul de pandişpan.
Mai lăsaţi încă 20-25 de minute. Opriţi focul şi lăsaţi tortul în cuptor până când se răceşte complet. Se ia un platou mare, cu margini ridicate şi se aşează peste cratiţă, apoi răsturnaţi uşor. Nu scoateţi cratiţa şi băgaţi ansamblul în frigider. După 6 ore se poate servi. Tăiaţi tortul felii şi ornaţi-l cu frişcă. Poftă bună!