Tort doboş cu cireşe confiate – Felicia Vanea
Pentru blat:
7 ouă
140 g făină
140 g zahăr
70 g unt
1 vârf cuţit de sare
Preparare
Se bat albuşurile spumă tare, se pune zahărul tos cu o linguriţă zeamă de lămâie şi se bat până se întăreşte spumă. Se adaugă gălbenuşurile bătute crema şi amestecăm. Se adaugă făină amestecată cu un vârf de cuţit sare fină şi untul topit, dar rece. Amestecăm uşor.
Pe fundul unei forme de tort rotundă, unsă cu margarină sau unt netopit şi tapetata cu făină, se întinde cu cuţitul un strat subţire de 1/2 cm. Se coace la un foc potrivit 8 -10 minute. Când este coaptă se desprinde cu lama cuţitului şi se lasă să se răcească pe o suprafaţă dreapta.
Coacem aşa 7 foi. Compoziţia se ţine mai la rece până se coc foile, că să nu cadă albusul. Se ia numai din margine. Foile coapte le ţinem separat, una de altă.
Când toate foile sunt coapte, se alege cea mai reuşită şi se da deoparte. Restul foilor se suprapun cu crema de cacao făcută astfel:
Pentru cremă:
6 ouă,
14 linguri zahăr,
100g ciocolată sau cacao,
250g unt sau margarină
200 g cireşe confiate
stafide, după gust
Crema se prepară pe baie de aburi. Batem puţin ouăle cu zahărul cu ajutorul unui tel în formă de pară, aşezăm oală pe baie de aburi. Fierbem crema bătând încontinuu cu ţelul până se îngroaşă că o smântână, dăm deoparte şi încorporăm ciocolată rasă sau cacaoa. Lăsăm crema să se răcească apoi o mixăm cu untul bine până obţinem o crema spumoasă. Adăugăm cireşele confiate şi stafidele, amestecăm uşor.
Asamblare:
Asamblam tortul: aşezăm o foaie coaptă pe un platou, ungem cu o lingură plină de crema, apoi iar foaie şi apoi crema, ultimul strat va fi de crema şi lăsăm o foaie nefolosită.
Pentru glazură:
150 g zahăr
totul trebuie pregătit dinainte şi lucrat foarte repede
foia pregătită pentru glazurat se încălzeşte uşor în cuptor.
Într-o crăticioara punem zahărul la topit pe foc mic, când începe să se caramelizeze dăm deoparte de pe foc şi amestecăm bine până se topeşte tot zahărul. Turnăm glazură pe toată suprafaţă foi de tort, întindem repede cu cuţitul cu lama lată. Cu muchia unui cuţit încălzit şi tras prin unt sau margarină delimităm rapid feliile de tort. Mai încălzim odată cuţitul şi trecem încă odată pe liniile trasate apăsând tare. Aşezaţi feliile obţinute deasupra tortului şi între ele ornaţi cu bumbişori din crema rămasă şi câte o cireaşa confiată şi de jur-împrejurul tortului ornaţi cu nucă tocată mărunt puţin caramelizată.