Tort Eva – Daniela Andrei
Pentru blat ne sunt necesare:
6 ouă mari, 2 ceşcuţe cu lapte, 2 ceşcuţe cu ulei, 6 ceşcuţe cu zahăr, 6 ceşcuţe cu făină, 200 g cacao neagră de calitate, sucul şi coajă de la o portocală, 2 linguriţe cu praf de copt; Pentru crema ne sunt necesare: 1.000 ml frişcă lichidă, 500 g ciocolată cu lapte, 100 gr unt (85% grăsime), 300 g zmeură;
Pentru însiropat ne sunt necesare:
200 ml apă plată, 4 linguri cu zahăr, sucul şi coaja de la două portocale;
Pentru ornat ne sunt necesare:
300 g ciocolată neagră de calitate;
Mod de preparare
Pentru blat procedăm astfel: se mixează ouăle împreună cu zahărul până ce se obţine o compoziţie cremoasî. Se încorporează apoi, rând pe rând, uleiul, laptele şi făina împreună cu praful de copt. Nu se adaugă niciun ingredient nou, până ce precedentul nu este încorporat complet. Se presară cacao, coajă de portocală şi se adaugă sucul de lămâie. Se omogenizează compoziţia şi se toarnă într-o tavă de copt unsă cu puţin unt sau ulei. Pentru crema se procedează astfel:
Se pune frişcă lichidă, într-un vas, la foc mic. Când ajunge la punctul de fierbere, se adaugă ciocolată ruptă în bucăţi mici. Se amestecă uşor cu o spatulă până se topeşte complet. Se incoporeaza untul şi se păstrează vasul la rece pentru câteva ore. se mixează apoi câteva minute. Se va obţine o crema fină, densă. Pentru sirop se procedează astfel: Se fierbe apă cu zahărul, până ce acesta din urmă se topeşte complet. Se adaugă coajăâa de portocală şi sucul acesteia. Se continuă fierberea încă 3-4 minute, după care se lasă la răcit. Pentru ansamblare: După răcirea completă, se taie blatul în trei părţi egale. Se aşază pe un platou primul blat
Se însiropează şi se adaugă o parte din crema şi din zmeură, procedându-se la fel cu următoarele două blaturi. Tortul se îmbracă în crema rămasă şi într-un strat subţire de ciocolată. (Pentru decor: Ciocolată se topeşte, se întinde pe o folie şi apoi se rulează în jurul tortului. Se lasă 5-10 minute, după care se desprinde folia).