Tort şah cu cremă de ciocolată - Ionovici Raluca-Daniela
Ingrediente pentru blat: 250 g unt, 275 g zahăr farin, 5 ouă mari, 2 plicuri esenţă de vanilie, 350 g făină, 2 plicuri praf de copt, 25 g cacao.
Ingrediente pentru cremă: 3 ouă mari, o ceaşcă zahăr, 3 linguri cu vârf de lapte praf integral, un pachet unt (80% grăsime), 4 linguri cu vârf de cacao, un plic esenţă de vanilie.
Pentru sirop: o ceaşcă apă, 2 ceşti zahăr, esenţă de rom, lichior de ciocolată.
Pentru glazură: 4 linguri zahăr farin, 2 linguri cacao, 2-3 linguri lapte (fiert şi răcit).
Mod de preparare:
Din hârtie de copt, decupaţi trei discuri, de dimensiunea fundului detaşabil al formei de tort.
Cu ajutorul unui compas, desenaţi cercuri concentrice cu diametrul de multiplu de 3 cm. Aceste foi vă vor fi de ajutor la coacerea foilor de blat.
Acum pregatiţi compozişia pentru blat, astfel: Frecaţi untul cu zahărul până se albeşte şi se dizolvă zahărul.
Amestecaţi ouăle întregi cu esenţa de vanilie. Amestecaţi compoziţia de unt cu cea de ou şi omogenizaţi.
Adăugaţi făina cernută împreună cu praful de copt. Împărţiţi aluatul în două părţi egale.
O parte o păstraţi albă, iar în cealaltă puneţi pudra de cacao, cernută.
Puneţi cele două aluaturi în două pungi mai groase (din acelea pentru congelator).
Înnodaţi pungile şi lăsaţi-le pe masa din bucătărie. Ungeţi o foaie de copt cu ulei (ca să se vadă desenul) şi puneţi-o cu desenul în jos pe fundul detaşabil al formei de tort.
Tăiaţi cam 1 cm din colţul fiecărei pungi cu aluat şi începeţi să puneţi cercuri din aluat, alternând culorile.
Încercaţi să respectaţi desenul. Coaceţi 12 minute la foc moderat. Faceţi o foaie cu marginea albă şi două cu marginea maron. Lăsaţi foile să se răcească.
Între timp pregătiţi crema astfel: Amestecaţi pe baie de aburi ouăle cu zahărul şi laptele praf până când se topeşte tot zahărul iar compoziţia se mai îngroaşă.
Transferaţi vasul cu crema de pe aburi într-un vas cu gheaţă şi turnaţi toată pudra de cacao cernută. Amestecaţi energic până se răceşte crema.
Presaţi untul foarte rece de pereţii unui caston ca să eliminaţi apa tehnologică, apoi frecaţi-l spumos cu esenţa de vanilie.
Puneţi câte puţină crema fiartă în crema de unt şi amestecaţi cu răbdare (câte puţin din cele două creme) ca să nu se taie.
Lasaţi crema pe masa din bucătărie până asamblaţi tortul. La frigider se va întări şi nu veţi mai putea să o întindeţi.
Pentru sirop, puneţi apa şi zahărul pe foc şi daţi câteva clocote ca să se dizolve zahărul. Lăsaţi-l să se răcească şi puneţi esenţa de rom şi lichior de ciocolată după gust.
Asamblaţi tortul astfel: Însiropaţi o foaie cu marginea maron, puneţi jumătate din cremă, apoi puneţi foaia cu marginea albă, însiropaţi-o bine, restul cremei şi ultima foaie deasemenea bine însiropată.
Puneţi tortul la frigider 1-2 ore ca să se întărească crema. Pentru glazură, cerneţi pudra de cacao cu zahărul farin şi amestecaţi cu laptele rece.
Turnaţi glazura peste torul bine răcit. Nivelaţi cu un cuţit cu lama lungă şi subţire, apoi decoraţi cu trandafiri din pastă de lapte praf sau cu frişcă.
Poftă bună!
Trimite şi tu o reţetă delicioasă!
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.
Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!