Trandafiri din mere şi foietaj (cu gem de căpşuni) – Adriana Rada
Ingrediente: 1 aluat foietaj (franţuzesc), 3 mere ionatan, 5 linguri zahăr, 1 lingură scorţişoară, gem de căpşuni, 1/2 lămâie (zeamă), zahăr pudră pentru ornat.
Mod de preparare:
Merele se spală, se taie în jumătăţi, se curaţă de sâmburi şi se taie felii foarte subţiri. Apoi se pun într-o cratiţă, se toarnă apă cât să le acopere şi se pune la fiert cu 2 linguri de zahăr şi zeamă de la 1/2 lămâie. Când încep să fiarbă se stinge focul. Se scot imediat din apă pe o farfurie, să se răcorească. Apoi se pun pe o farfurie aşternută cu şerveţele de bucătărie, să se usuce apă bine de pe ele.
Se foloseşte doar jumătate din pachet, adică doar o foaie din cele două. Foaia de foietaj am tăiat-o fâşii de câte două cm, le-am uns cu gem de căpşuni, presărate cu zahăr şi scorţişoară. Pe fiecare bandă se pun felii de mere uşor suprapuse. Apoi se rulează până capătă formă de trandafir. Fiecare trandafir obţinut se pune direct într-o hârtie de brioşă şi apoi în tava de copt. Dintr-o foaie se obţin 12 trandafiri. Se coc la foc potrivit cam 50-60 minute. După ce s-au copt se pudrează cu zahăr pudră. Sunt buni şi calzi şi reci. Poftă bună!