Tu ce mai mănânci în Postul Paştelui?
V-aţi săturat să mâncaţi zilnic aceleaşi salate şi mâncăruri pe bază de legume? Bucătarul Click!, Jakob Hausmann, vă vine în ajutor cu câteva idei de reţete. Încercaţi-le şi diversificaţi-vă, astfel, meniul zilnic. Până la urmă, postul nu e chiar atât de greu. Ba chiar i-aţi putea prinde gustul.
Supă-cremă de salată
Ingrediente: o salată verde, două linguri ulei de măsline, o ceapă, un usturoi, o crenguţă de rozmarin, 500 ml bulion de legume, 400 ml lapte de soia, sare, piper.
Mod de preparare: ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se rumenesc puţin în ulei de măsline.
Se adaugă rozmarinul, se stinge cu bulionul de legume şi laptele de soia.
Se fierbe circa 10 minute. Salata se taie fâşii, se pune într-un castron, iar deasupra se toarnă supa fierbinte.
Apoi se mixează până se obţine o cremă fină. Se condimentează cu sare şi piper.
Ragout de soia cu avocado
Ingrediente: o jumătate de avocado, 200 g soia, două linguri ulei de măsline, două de sos de soia, două de zeamă de lămâie, 1 dl zeamă de la soia, sare, piper.
Mod de preparare: cuburile de soia se înmoaie în apă conform indicaţiilor de pe ambalaj, apoi se scurg, iar zeama se păstrează.
Soia se prăjeşte în ulei de măsline, se adaugă jumătatea de avocado tăiată cubuleţe, sosul de soia, zeama de lămâie şi zeama lăsată de soia înmuiată.
Se acoperă şi se lasă la fiert 2-3 minute. Se condimentează cu sare şi piper. Se poate servi cu garnitură de orez.
Clătite cu mere
Ingrediente: 200 g făină, 400 ml lapte de soia, două mere, un pacheţel de praf de copt, unul de zahăr vanilat, 3 linguri ulei de floarea soarelui, o linguriţă zahăr pudră, o priză de sare.
Mod de preparare: se amestecă făina cu praful de copt, se adaugă laptele de soia, sare şi zahărul vanilat. Merele curăţate de coajă se taie în felii subţiri.
Se încinge ulei în tigaie şi se toarnă aluat pentru clătite. Se acoperă cu câteva felii de măr, apoi se pliază şi se rumeneşte pe ambele părţi. Se servesc cu zahăr pudră amestecat cu scorţişoară.
Ciuperci marinate
Ingrediente: 300 g ciuperci, 1 dl apă, 1 dl vin alb, o lingură zeamă de lămâie, una de oţet, una de ulei de măsline, o ceapă, un usturoi, o frunză de dafin, un fir de busuioc şi o linguriţă de pastă de tomate.
Mod de preparare: ciupercile se pun pe foc împreună cu apa, vinul alb şi zeama de lămâie.
După primul clocot se mai lasă 2-3 minute, apoi se strecoară şi se aşază într-un vas.
Se pun la fiert oţetul, ceapa, usturoiul şi frunza de dafin şi se fierb până e moale ceapa.
Se adaugă uleiul şi pasta de tomate. Marinata se toarnă peste ciuperci, se ornează cu busuioc.
Şniţel de dovlecei
Ingrediente: doi dovlecei, 100 g făină, o linguriţă scorţişoară, sare, piper, ulei de măsline.
Mod de preparare: dovleceii se taie oblic în rondele de circa 1 cm grosime, se condimentează cu sare şi piper.
Apoi se trec prin făina amestecată cu linguriţa de scorţişoară şi se prăjesc în ulei la foc moderat. Se scot pe şerveţele absorbante.
Legume la cuptor cu sos tomat şi orez
Ingrediente: o ceapă, 3 dovlecei mici, un ardei gras roşu şi unul galben, 300 g ciuperci, 3 căţei de usturoi, 5 linguri ulei de măsline, două linguriţe rozmarin, 500 g roşii pasate, o legătură pătrunjel, una de mentă, 400 g orez, sare, piper.
Mod de preparare: ceapa se taie în patru, dovleceii în cuburi, ardeii în fâşii, ciupercile în 4.
Toate se pun într-o tavă unsă cu ulei de măsline, se presară usturoi tocat mărunt şi rozmarin.
Tava se dă 30 de minute la cuptor (180 grade), mestecând la jumătatea timpului.
Roşiile pasate se amestecă împreună cu verdeaţa, se dau în clocot, se condimentează şi se serveşte alături de legume şi de orez fiert.