VIDEO Horia Vîrlan, trei rețete geniale cu resturile de piure, friptură și cozonac
Aţi rămas cu multă mâncare după Sărbători? Nu o aruncaţi! Horia Vîrlan, îndrăgitul bucătar care ne-a învățat să gătim în mai multe emisiuni TV, ne spune cum putem transforma preparatele rămase în altele mai bune şi mai arătoase.
Chiftele din piure cu cașcaval și ceapă verde
“Iau piureul rămas de la masa de Crăciun, pe care l-am ținut la frigider, și o să fac cu el niște chifteluțe foarte interesante, la care voi folosi un picuț de slăninuță, costiță, ce aveți pe acolo, prin casă. Ouă ca să le lege, voi folosi și puțină brânză răzuită, eu de data aceasta am pus cașcaval amestecat cu mozzarela. Vom pune și ceapă verde. Vor fi, de fapt, niște burgeri, pe care o să-i prăjim, frumos, în tigaie.
Pentru început, tragem costița la tigaie, după care, într-un vas, omogenizăm piureul cu ceapa verde, adăugând și o parte din brânza rasă. Luăm din compoziție și formăm burgeri cu ajutorul palmelor. Peste grăsimea lăsată de costiță în tigaie vom mai adăuga un pic de ulei și punem burgerii la prăjit. Temperatura nu trebuie să fie foarte mare, prăjim la o temperatură medie. Au ieșit burgeri-chifteluțe, spuneți-le cum vreți, dar mâncați-le cu poftă”.
Carne cu legume, în vas cu capac din aluat
"Din friptura de porc rămasă vom face o caserolă nemaipomenită, cu un aluat fraged deasupra, la cuptor. De Crăciun am gătit o pulpă mare de porc și a rămas destulă carne.
Ce folosim? Un pic de vermut dulceag, care dă o aromă plăcută preparatului, dar și un pic de supă (de legume sau de carne), unt, rădăcinoase și un pic de usturoi, o ceapă și niște mazăre. Rumenim, sotăm în unt bucățile de legume: ceapa, morcovii, rădăcinoasele albe. Legumele vor lăsa apă, iar untul nu mai e în pericol să se ardă. Carnea o tăiem în felii mai groase, apoi în cuburi nu foarte mici și o adăugăm peste legumele care deja au început să se înmoaie.
Punem supa deasupra, vermutul, usturoiul, mazărea și mai lăsăm la fiert până scade. Punem compoziția într-un vas de ceramică, pe care îl sigilăm cu un capac din aluat aluat. Dăm la cuptor și e gata în momentul în care aluatul este rumenit și prinde culoare frumoasă. Se poate servi cu o salată alături".
Prăjitură din cozonac, cu fructe, cremă de ciocolată și frișcă
"Am adus pe masa cozonacul care mi-a rămas. Mai am aici zahăr, făină, lapte, ca să fac o cremă de ciocolată. Am și fructe, mere, portocale, pe care le tai bucățele și le pun la marinat în vermutul rămas de la friptura de porc. Între timp, mă apuc de sosul de ciocolată. E o rețetă pe care o știu de la bunica mea, din parte atatălui: cremă neagră se numește și mi-o pregătea în felul următor: cinci linguri de zahăr, trei linguri de cacao, două linguri de făină, amestecate. Așa voi face și eu. Turnăm apoi 800 ml de lapte și stăm cu ochii pe ea.
Focul trebuie să fie la minim. Într-un bol mare, de sticlă, punem bucățele din cozonac, așezăm frumos și fructele marinate în vermut, iar la final turnăm crema de ciocolată. Ornați cu frișcă naturală și radeți ciocolată neagră deasupra".
Citește și:
Leacul perfect pentru mahmureală, dezvăluit de Horia Vîrlan. Ciorbă de potroace, rețetă pas cu pas