Zacusca de dovlecei pentru iarnă. Rețetă simplă și foarte gustoasă

29 septembrie 2021 16:48   Rețete
Ultima actualizare:

În afară de clasica zacuscă de vinete, românii mai fac și de dovelcei, de ciuperci, de fasole verde, de gogoșari. Dintre toate, zacusca de dovlecei se face cel mai ușor și este și foarte gustoasă!

Din următoarele cantități ies aproximativ 10 borcane de zacuscă, de 400 ml.

Ingrediente:

4 kg dovlecei fragezi

1,5 kg ceapa

1,5 kg rosii coapte, carnoase

1,5 kg ardei gras rosu sau gogosar, kapia

1-2 morcovi

200 ml ulei (se poate mai mult)

1 lingura sare

piper dupa gust (eu pun jumatate de lingurita rasa, dar noi mancam picant)

2 frunze dafin

2-3 catei de usturoi (optional)

Mod de preparare:

Tăiați codița și vârful dovleceilor, apoi îi dați pe razatoarea fina. Puneți puțină sare,  amestecați și lăsați deoparte. Ceapa se curață și se taie mărunt. Ardeii grațisi se coc și se curăță.  

Se pune o cratiță mare, cu fund gros pe foc și se adaugă uleiul. Se pune ceapa și se lasă 2-3 minute, amestecând mereu, apoi se adaugă o cană cu apă. Se lasă să se înăbușe la foc potrivit. Se amestecă din când în când.

Dupa 10 minute, se adaugă și morcovul ras sau tăiat cubulețe. Când scade lichidul, se mai adaugă câte puțină apă caldă. Când ceapa este bine înmuiată, se adaugă dovleceii rași și bine scurși. Fiind cu sare, își vor lăsa multă apă. Acum se pun și ardeii copți curățați și tăiați mărunt. Se lasă să fiarbă împreună cam 10 minute, apoi se adaugă roșiile date pe răzătoare. Se pun sarea, piperul și dafinul.

Se lasă să fiarbă totul, amestecând des, până când scade zeama și se adună uleiul deasupra. Acesta este semnul că zacuscă este gata. Gustați și vedeți dacă mai trebuie sare. Se poate adăuga acum și o linguriță de zahăr, pentru că va tăia aciditatea roșiilor. Se adaugă acum usturoiul pisat și se stinge focul. Se amestecă și se lasă 10-15 minute să se liniștească.

Se pune zacusca în borcane și se sterilizează la bain-marie timp de 30 de minute din momentul în care apa a dat în clocot. Se lasă borcanele să se răcească în apa în care au fiert, conform pofta-bine.com

Mai multe