11 greşeli care te fac să cheltuieşti peste măsură
De multe ori, mergem la cumpărături fără să ne gândim de două ori înainte. Facem greşeli după greşeli, care ne uşurează buzunarele. La sfârşitul lunii, în ziua bilanţului constatăm că am cheltuit foarte mult pentru nimic. Click! îţi arată unde greşeşti şi te învaţă cum să faci economii.
1. Nu îţi plăteşti la timp datoriile
Nu achiţi facturile la întreţinere sau ratele la timp? Ai mare grijă pentru că acumulezi penalizări şi vei fi nevoit să scoţi mai mulţi bani din buzunar. Chiar dacă, la început, ţi se par sume foarte mici, nu uita că acestea se adună. La sfârşitul lunii, vei observa că ţi-ai golit portofelul de câţiva zeci de lei.
2. Nu-ţi organizezi bine bugetul
Dacă nu ţii o evidenţă exactă a costurilor tale pe lună (bani pentru mâncare, pentru rate la bănci, pentru taxe şi facturi) cheltuieşti în neştire. Este foarte posibil ca la jumătatea lunii să constaţi că nu mai ai bani.
3. Ignori ofertele şi reducerile
Dacă vei continua să ignori ofertele şi reducerile sau promoţiile, în scurt timp vei plăti mai mult pentru aceleaşi produse pe care ai fi putut să le cumperi mai ieftin. Alţi bani aruncaţi pe geam din neştiinţă sau din neatenţie.
4. Nu negociezi
Există situaţii în care poţi negocia preţul unui produs. La piaţă poţi întâlni vânzători dispuşi să mai lase din preţul produselor de pe tarabe. De asemenea, poţi negocia inclusiv cu persoanele care îşi oferă serviciile: zugravi, tâmplri, electricieni, bone pentru copii etc.
5. Cumperi lucruri ieftine, dar inutile
Fiecare dintre noi ne-am întors, măcar o dată, de la cumpărături, cu obiecte de care nu aveam neapărată nevoie. În cele din urmă, acestea au devenit inutile. Ieftine, unele frumos colorate, aceste obiecte (decoraţiuni, souveniruri) ne încântă privirile dar ne golesc şi buzunarele.
6. Cumperi mai multă mâncare decât ai nevoie
Înainte de a merge la cumpărături, mănâncă ceva uşor. Astfel, nu vei fi tentat să cumperi mai multe produse alimentare decât poţi să consumi. Dacă ai apucat deja să faci această greşeală, atunci fii pregătit sufleteşte să arunci la gunoi produsele care se vor altera: legumele, fructele, pâinea, ouăle şi chiar mezelurile.
7. Nu faci economie la apă şi electricitate
Laşi apa să curgă în neştire? Laşi luminile aprinse în toată casa? Indiferenţa ta îţi va îngroşa factura la utilităţi şi întreţinere. Nu uita că la iarnă costurile vor fi foarte mari, aşa că este bine să te obişnuieşti de pe acum cu economiile.
8. Nu porţi la tine bani mărunţi
Vrei să cumperi o pâine, un ziar sau alte mărunţişuri de genul acesta? Poartă întotdeauna în portofel bani mărunţi şi lasă acasă sumele mari. Astfel, vei fi nevoit să cumperi în limita a ceea ce ai în buzunar.
9. Nu-ţi faci abonament pe mijloacele de transport în comun
Dacă circuli zilnic cu mijloacele de transport în comun şi cumperi în fiecare zi bilete pentru autobuze, troleibuze sau tramvaie, vei da faliment! Achiziţionează un abonament şi vei vedea că transportul în comun te va costa mult mai puţin.
10. Nu cauţi oferta cea mai bună
Din grabă, din lipsă de timp sau pentru că pur şi simplu nu ai chef să baţi mai multe magazine, te opreşti la primul produs pe care îl întâlneşti în cale. Total greşit! Caută preţurile cele mai mici, caută acelaşi produs dar care se vinde la ofertă, compară preţurile între ele şi fă alegerea cea mai bună! De ce să dai mai mulţi bani pe un produs pe care îl poţi găsi în altă parte dar mult mai ieftin?
11. Nu faci o listă de cumpărături
Lista pe care trebuie s-o pregăteşti atunci când te duci la cumpărături este obligatorie. Dacă nu, vei cumpăra produse alimentare sau casnice după cum simţi pe moment. Acasă, vei constata că ai uitat produse de bază sau că ai achiziţionat produse de care nu ai neapărată nevoie. Vei fi nevoit să faci alte cumpărături şi s-ar putea să te pierzi iar printre rafturile cu bunătăţi şi iar să uiţi să cumperi esenţialul.