4 greşeli de limbaj corporal pe care le faci la serviciu
Este foarte important limbajul corpului atunci când ne aflăm în public şi mai ales la serviciu, printre colegi. Asta pentru că, în funcţie de anumite gesturi pe care le facem, putem fi consideraţi oameni de încredere, responsabili şi profesionişti sau, dimpotrivă, putem părea dezinteresaţi, aroganţi şi nepăsători. Specialiştii cariereonline.ro ne spun unde greşim.
Ne foim şi gesticulăm în exces
În mediul de afaceri, gesturile mici sunt folosite ca să accentueze marile idei. Arareori vei vedea masculul alpha din grup fluturându-şi braţele. Oamenii de afaceri puternici tind să folosească gesturi mici, subtile, pentru a formula autoritar ce au de spus. Reversulmedaliei este acela că foiala şi gesticulaţia excesive sugerează slăbiciune şi lipsa de încredere în sine.
Nu ne privim colegii în ochi
Abilitatea de a-l privi pe cel de lângă tine în ochi în uimp ce vorbeşte denotă autoritate, încredere în sine şi faptul că esţi 100% prezent. Menţinerea contactului vizual în timp ce vorbeşti are un impact enorm asupra abilităţii tale de a convinge. Lipsa contactului vizual dă impresia unei înşelătorii. Când încetezi contactul vizual, fă asta uitându-te în stânga sau în dreapa, niciodată în jos, căci asta sugerează lipsa de încredere în tine.
Ne încrucişăm braţele defensiv
Dacă te uiţi în jurul tău în mijlocul unei şedinţe, sigur vei vedea câţiva colegi cu braţele încrucişate. De fiecare dată când vorbeşti, e important să-ţi ţii mâinile la vedere. Când un ascultător sau interlocutor nu ţi le poate vedea, se întreabă ce ai de ascuns.
Ne dăm ochii peste cap
E de evitat, căci este un semn de dispreţ, frustrare, exasperare şi agresiune. Deşi a devenit un obicei pentru unii, este un act perfect conştient, care poate fi evitat dacă te supraveghezi cu atenţie. Dacă îţi dai ochii peste cap, interlocutorul va înţelege că nu-l apreciezi, că nu-l respecţi.