5 măşti care îţi refac tenul pe timp de iarnă
Frigul şi vântul ne pun la grea încercare tenul, în această perioadă. Pielea se înroşeşte, se usucă, se crapă şi are nevoie de o îngrijire mult mai atentă. Din fericire, tratamentul nu e costisitor. Măştile cu ingrediente din cămară sunt remedii naturiste care fac minuni.
Cele mai afectate persoane sunt cele cu tenul uscat şi cu tenul sensibil. Potrivit dermatologului Oana Clătici, citată de adevarul.ro, iarna ni se poate schimba inclusiv tipul de piele. Astfel, tenul gras devine normal, tenul normal devine sensibil, iar cel uscat se deshidratează şi mai mult. Măştile se realizează din diverse combinaţii, pe care le alegi în funcţie de nevoi. Cele mai hidratante ingrediente sunt: avocado, mierea, uleiurile presate la rece, bananele. Înainte de a aplica masca e bine să-ţi cureţi bine pielea, eventual să stai puţin la o baie de aburi ca să-ţi deschizi porii.
Pentru hidratare. Se ia un avocado bine copt şi două linguri de miere. Aceste două produse sunt foarte hidratante, hrănesc pielea cu microuleiuri şi acizi graşi, fără a lăsa totuşi urme grase la suprafaţă. Masca se lasă să acţioneze 10 minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă. Este ideală pentru un ten matur, cu piele uscată.
Pentru ten sensibil. O lingură de argilă, o linguriţă de smântână, pulpa de la un kiwi şi infuzie de petale de trandafiri (câteva picături), toate acestea, amestecate, se lasă să acţioneze 15 minute. Masca descongestionează şi calmează tenul sensibil. Se curăţă apoi cu comprese înmuiate în infuzie caldă de flori de levănţică.
Pentru ten normal. Ideală este o mască hidratantă cu lapte şi miere: se aplică pe faţă o mixtură obţinută din două linguriţe de miere, o lingură de lapte şi o jumătate de banană. În cazul tenurilor mature, laptele poate fi înlocuit cu smântână. Se lasă 10 minute, apoi se clăteşte cu apă.
Masca anti-îmbătrânire. Se amestecă o jumătate de banană coaptă cu 5 picături de ulei din seminţe de struguri şi cu miere. Masca se aplică pe faţa curată şi se lasă să acţioneze cel puţin 15 minute. Apoi se îndepărtează cu apă călduţă sau cu infuzie de muşeţel.
Reţeta cu iaurt şi miere. Ai nevoie de un iaurt gras (dacă ai ten uscat) sau de chefir (dacă tenul e sensibil) sau de sana (dacă tenul e normal/mixt). Acesta se amestecă împreună cu o lingură de miere şi se aplică pe faţă.