Acum e momentul să începi o epilare definitivă
Te-ai săturat de epilarea cu ceară, cu epilatorul sau cu lama de ras? Treci la celălalt nivel şi încearcă epilarea definitivă. Chiar dacă te costă mai mult, după 8-10 şedinţe scapi de părul nedorit. Cu ce aparate se face, care e cel mai bun moment pentru a începe tratamentul, care sunt cerinţele şi restricţiile ne spune dr. Dana Miricioiu, medic specializat în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.
IPL, SPL, BBL sau laser? Multe femei cred că epilarea definitivă se face “cu laser”. Nu neapărat. Una face laserul, alta face IPL/SPL/BBL. “IPL-ul (Intense Pulsed Light) este o bandă largă de lumină intens pulsată, nu atât de ţintită pe foliculul de păr, ci care se disipă la nivelul pielii. SPL-ul este tot o lumină intens pulsată, dar cu o altă frecvenţă a pulsului.
Şi BBL (Broad Band Light) este tot un IPL, dar mult mai eficient, care vizează ţintit foliculul de păr, fără să afecteze în jur pielea şi pigmentul, cum se întâmplă la celelalte. Numărul şedinţelor cu BBL poate scădea cu 50%. Laserul, în schimb, este un fascicul de lumină cu o intensitate foarte mare care pătrunde mult mai adânc în piele şi ţinteşte doar rădăcina firului de păr. Este cel mai eficient”, explică Dana Miricioiu.
Rezultatele diferă de la o zonă la alta. Firele de păr nu cad, la toate persoanele, în aceeaşi proporţie. Contează zona tratată, structura firului de păr, dar şi afecţiunile hormonale şi endocrine ale fiecăreia. “Cele mai refractare la tratament sunt coapsele sau buza superioară, unde reducerea poate să fie de 70% după 5-6 şedinţe, la epilarea cu BBL”, avertizează specialistul. Aparatele nu pot distruge rădăcina firelor de păr albe sau blonde.
Este cu adevărat “definitivă”? Cu un aparat bun, părul este distrus în proporţie de 80-90%, iar rezultatul rămâne toată viaţa dacă nu apar modificări hormonale sau de altă natură, care să provoace creşterea părului. Trebuie doar să ştii că în piele există rădăcini în stare latentă, care se pot reactiva la un moment dat, iar atunci ai nevoie să mai mergi la câte o şedinţă de epilare definitivă.
De ce e indicată în sezonul rece. După o şedinţă de epilare definitivă, pielea este mai sensibilă la razele ultraviolete, existând riscul apariţiei petelor pigmentare. Însă de acum şi până la primăvară nu vom mai sta la plajă, să ne vadă soarele, ci înfofolite sub câteva straturi de haine. Aşa că, dacă intenţionezi să te epilezi pe braţe sau pe picioare, acum e cel mai bun moment pentru începerea tratamentului. Pe zona feţei va trebui chiar şi iarna să foloseşti cremă cu factor de protecţie.
Reguli înainte şi după. În primul rând, pielea nu e recomandat să fi fost recent expusă la soare, tocmai de aceea este şi indicat toamna acest tip de tratament. Apoi, părul nu trebuie smuls cu 3-4 săptămâni înainte de a începe tratamentul de epilare definitivă. Cu 24 de ore înainte de prima şedinţă, se rade cu lama.
Ce se întâmplă după prima şedinţă de epilare definitivă. Iniţial apare o uşoară înroşire a pielii, care poate persista câteva ore, aflăm de pe blogul Danei Miricioiu. După tratament, firele de păr vor creşte, urmând a cădea singure după 10-14 zile, nemaifiind susţinute de rădăcina care a fost distrusă. Nu le smulge! Eventual, te poţi rade cu lama. Următoarea şedinţă va fi la un interval de 4 săptămâni, iar în această perioadă, la nevoie, tot cu lama vei elimina firele de păr crescute. După epilare, este interzisă expunerea la soare sau solar, precum şi folosirea loţiunilor autobronzante.