Adevărul despre celulită! Oricât ai vrea, nu poţi scăpa de ea
Creme anticelulitice, masaje, drenaje limfatice, toate acestea promit că ne scapă de celulită în timp record. Speraţi şi aşteptaţi degeaba rezultatele. Din păcate, de celulită nu prea ai cum să scapi, iar efectele pe care le vezi în perioada acestor tratamente sunt doar de camuflare a problemei.
Cum se formează
Nu e femeie care să nu aibă celulită, iar factorul principal e cel hormonal. E adăvărat că i se adaugă factorul ereditar, dieta, glucidele care sunt inamicele ţesutului adipos, lipsa de mişcare. Însă odată apărută, nu prea mai poţi scăpa de ea.
Potrivit medicului estetician Dana Miricioiu, celulita este o acumulare de grăsimi, toxine şi retenţie de apă, care deformează pielea. Pentru a înţelege procesul de formare, trebuie să ştii că între stratul superficial al pielii şi muşchiul de dedesubt sunt nişte benzi fibroase inextensibile, verticale, care ne ţin pielea în loc, o tracţionează. Odată cu acumularea de grăsime, cu fluctuaţiile de greutate, toată această grăsime se modifică în volum şi deformează pielea, în timp ce benzile fibroase rămân fixe”, explică medicul.
De ce bărbaţii nu au
Bărbaţii sunt norocoşi. Doar 5% dintre ei fac celulită. Iar asta pentru că, hormonal, ei nu dezvoltă acele bezi fibroase perpendiculare pe piele, care o tracţionează şi aduc grăsimea la suprafaţa pielii. La ei, benzile fibroase sunt oblice, iar celulita nu apare.
Ce metode de a scăpa de celulită s-au încercat
Am încercat să dizolvăm grăsimea, să facem drenaje limfatice, masaje anticelulitice... degeaba. Masajul anticelulitic dur mai rău face pentru că rupe fibrele şi, după un timp, celulita se vede şi mai rău. Cremele anticelulitice cu ardei iute intensifică circulaţia şi produc o uşoară iritaţie a zonei, o tumefiere a ei şi, astfel, se dă senzaţia că celulita a fost ameliorată. După ce procedurile îşi pierd efectul, celulita se va vedea în toată splendoarea. Există oarecare rezultate de scădere a ţesutului adipos prin slăbire. Sportul e oricând binevenit.
Există vreo soluţie?
„Toate tratamentele de până acum sunt, dacă nu ineficiente, cel puţin incomplete şi de scurtă durată. Nimic nu poate avea rezultat până când noi nu îndepărtăm aceste benzi fibroase pe care, secţionându-le, eliberăm pielea şi modificăm şi relieful ei exterior. Acest lucru se poate face cu laser. Se introduce un fir subţire pe sub piele care secţionează aceste benzi fibroase şi eliberează tensiunea produsă de ele. În acelaşi timp, se distrug şi aglomerările de celule adipoase care, odată eliminate, nu se vor mai reface. Procedura este minim invazivă, pacienta putând să plece acasă după o oră sau două de la intervenţie. Nu necesită spitalizare, anestezie generală, ci numai anestezie locală. Rezultatele se observă imediat, însă se vor intensifica în decurs de 4-8 saptamani”, explică medicul Dana Miricioiu. Procedura este definitivă şi se face o singură dată în viaţă. Preţul nu este, însă, pentru toate buzunarele – circa 1.000 de euro pe zonă.