Aşa îţi cureţi corect hainele acasă!

18 mai 2015 22:51   Trucuri de frumusețe
Ultima actualizare:

Când vine vorba despre ţesăturile delicate, precum mătasea sau pielea, este recomandat să foloseşte curăţătoriile profesionale. Însă, pentru alte ţesături, de ce să arunci banii pe fereastră, când poţi face economie spălându-le la tine acasă? Iată ce sfaturi ne dau specialiştii englezi.

  • Denimul se spală mai rar. Blugii se spală mai rar, tocmai pentru a evita decolorarea acestora, dar şi lărgirea lor. Deşi îi poţi băga şi la maşina de spălat, este, totuşi, recomandat să îi  speli la mână.Dacă alegi maşina automată, nu uita să întorci pantalonii pe dos şi să selectezi un program scurt şi o temperatură a apei de 30 de grade. Atenţie! Temperatura prea înaltă decolorează materialul! Dacă maşina automată are o funcţie specială pentru spălarea hainelor din denim, atunci o poţi folosi chiar pe aceasta. Blugii nu se usucă în maşina de uscat rufe şi nici în bătaia directă a soarelui, deoarece căldura deteriorează ţesătura.
  • Foloseşte apă rece pentru hainele din caşmir. Un material fragil precum caşmirul se spală întotdeauna de mână. Caşmirul se pune în apă rece sau aproape rece. Apa fierbinte deteriorează ţesătura şi o decolorează. De asemenea, nu supune materialul schimbărilor bruşte de temperatură, atunci când îl speli. Culorile îşi vor pierde din strălucire, iar materialul se poate lărgi foarte tare. Dacă ai început să speli cu apă rece, trebuie să continui în acest fel. Pentru ca ţesătura să se cureţe mai bine, foloseşte întotdeauna şampon pentru copii. După ce ai spălat puloverul, nu-l întinde ud pe umeraş, la uscat. Acest lucru va face ca ţesătura să se întindă foarte mult, iar hainele tale se vor deteriora şi nu vei mai putea să le porţi. Ce poţi face? Stoarce-le foarte uşor şi pune-le la scurs într-o plasă din material textil. Poţi opta şi pentru o sacoşă din fire împletite, în aşa fel încât apa să se poată scurge. Apoi, pune puloverul pe un prosop şi acoperă-l cu alt prosop. Presează ţesătura pentru ca apa rămasă să fie absorbită în totalitate. Întinde puloverul la uscat pe o suprafaţă plană, dar mare grijă să nu atârne marginile sau mânecile. Caşmirul trebuie să fie ferit de surse de căldură. Nu usca hainele pe calorifer sau deasupra aragazului! Le vei deteriora şi nu le vei mai purta vreodată.
  • Costumul de baie nu se stoarce.  Fie că ai fost la piscină sau la mare, toate costumele de baie de clătesc cu apă rece imediat după utilizare. Adaugă o linguriţă de detergent lichid într-un lighean şi spală costumul de baie. Evită să-l storci şi să-l usuci direct la soare pentru că, altfel, se va decolora.
  • Sutienul se spală numai de mână.  Sutienul este fabricat din materiale uşoare, fine şi foarte delicate precum dantelă, broderii, mătase. Aceste textile se deteriorează foarte repede dacă sunt spălate la maşina de spălat. Astfel, este recomandat ca această piesă de lenjerie intimă să fie spălată de mână, cu apă caldă şi detergent. Dacă foloseşte maşina de spălat este foarte probabil ca bretelele să se lărgească, cupele să-şi piardă forma, iar dantela să de agaţe sau să se încreţească. 
  • Hainele din mătase nu se usucă la soare. Mătasea se menţine într-o stare perfectă doar dacă e spălată manual. Se foloseşte doar apă rece sau călduţă şi o cantitate mică de detergent. La clătire, foloseşte 3 linguri de oţet, pentru a elimina urmele de detergent şi pentru a reda strălucirea materialului. Hainele din mătase nu se usucă în bătaia directă a razelor de soare, pentru a evita decolorarea ţesăturii. 
  • Cum usuci îmbrăcămintea din lână. Deşi aproape toate maşinile de spălat au funcţie pentru spălarea hainelor din lână, e recomandat ca îmbrăcămintea din acest material să fie spălată de mână. Nu folosi apă fierbinte! Este recomandat să citeşti cu mare atenţie eticheta produsului şi să respecţi sfaturile producătorului. Puloverele şi bluzele din lână nu se storc pentru că se vor lărgi şi nu vei mai putea să le porţi în sezonul rece. Pentru eliminarea surplusului de apă, înveleşte hainele într-un prosop uscat şi presează încet. Pune hainele din lână la uscat pe o suprafaţă plană, nu pe umeraş!

Ce să ştii despre curăţătoriile profesionale

Avantaje

  • Petele de murdărie pe care tu nu le poţi îndepărta de pe haine, oricât de mult le-ai spăla, vor fi scoase la o curăţătorie chimică. Deşi plăteşti mai mult, ai satisfacţia faptului că hainele tale preferate au fost salvate. 
  • Există haine greu de spălat acasă: jachete, pardesie, geci groase şi voluminoase. Acestea ar trebui curăţate profesional. Nu te aventura să le speli singură pentru că s-ar putea să le deteriorezi!

Dezavantaje

  • Anumite produse de îmbrăcăminte se deteriorează odată supuse procesului de curăţare profesională. Şi accesoriile ar putea avea de suferit: broderii, nasturi, capse, paiete, inserţii etc.
  • Să-ţi duci hainele la curăţătorie presupune să scoţi nişte bani în plus din buzunar. Nu mai vorbim despre faptul că nu vei ridica mereu hainele în aceeaşi zi. Mai mult, trebuie să iei în calcul şi timpul pierdut până la magazin. 

Cât te costă la spălătorie

Spălătorie Ecoclean – www.ecoclean.ro

  • Bluză spălat şi călcat – 9,9 lei;
  • Cămaşă curăţat şi călcat – 8,9 lei;
  • Fustă curăţat şi călcat – 11,9 lei;
  • Rochie simplă curăţat şi călact – 19,90 lei.

Spălătorie Totalwash – www.totalwash.ro

  • Pulover – 10 lei;
  • Pantaloni – 11,50 lei;
  • Fustă – 11,50 lei;
  • Cămaşă mătase – 10 lei.

Spălătorie Oxigen – www.spalatorie-rufe.ro

  • Pantaloni, blugi – 10 lei 
  • Tricou – 4 lei;
  • Sacou – 12 lei curăţat chimic;
  • Fustă – 12 lei curăţat chimic.
Mai multe