Aşa îţi îngrijeşti pielea uscată pe timp de iarnă
O iarnă grea îşi poate lăsa la propriu amprenta pe tenul tău. Din cauza vântului, variaţiilor de temperatură, alimentaţiei precare, pielea se deshidratează şi apar ridurile. Asta dacă nu ai mai multă grijă şi nu iei măsuri. Dermatologul Viviana Iordache îţi dă sfaturi preţioase şi idei de tratamente naturiste pe care le poţi prepara singură, acasă.
Ce rişti din cauza deshidratării
Iarna, din cauza umezelii şi a temperaturii scăzute, pielea se deshidratează. Ai observat şi tu, de altfel, că, imediat după ce te speli pe mâini sau după ce faci duş, pielea parcă te strânge şi e uscată. În afară de acest prim disconfort, deshidratarea poate avea urmări neplăcute:
- La nivel microscopic, apar microfisuri pe piele, acolo pot pătrunde mai uşor bacteriile, care dau iritaţii.
- Din cauza frigului, se accentuează rozaceea, cuperoza, faţa se înroşeşte mai mult.
- Glanda sebacee, care are rol în apărarea şi hidratarea pielii, se deshidratează, apar blocaje în evacuarea sebumului, astfel se infectează şi apar coşurile. La persoanele cu ten acneic, problema se agravează.
- Dacă pielea nu e suficient de hidratată, apar ridurile. Poate ai observat că persoanele care îşi petrec mult timp în aer liber (schiorii, muncitorii), au riduri mai accentuate înainte de vreme.
Ce e bine să mănânci
Hidratarea pielii se face atât din exterior, cât şi din interior, prin alimentaţie. „Iarna nu prea simţim nevoia să bem lichide, puţini mai beau doi litri de apă pe zi. Apoi, alimentaţia e mult mai grasă şi mai săracă în fructe şi legume, ceea ce scade aportul de vitamine”, spune Viviana Iordache. Sfatul specialistului:
- Mănâncă în fiecare zi câte un citric, un ardei gras, un morcov, o legumă cu frunze verzi, pentru că sunt bogate în vitamine.
- O gustare ideală e formată din migdale, nuci şi alune crude, deoarece conţin vitamina E, necesară pentru menţinerea elasticităţii pielii.
-Dacă nu poţi să bei apă, bea cât mai multe ceaiuri neîndulcite.
Evită variaţiile de temperatură
- Nu intra în saune şi apoi să ieşi afară, în ger. Variaţiile mari de temperatură distrug pielea.
- Evită duşurile prea fierbinţi şi prea lungi, oricât de mult ai simţi nevoia să te încălzeşti. Ele „spală” şi ultimul strat de sebum, uscând şi mai mult pielea.
- După duş, când porii sunt deschişi, aplică o cremă hidratantă pe faţă, corp şi mâini.
- De altfel, acum e momentul să-ţi schimbi crema de faţă şi pe cea de corp cu unele mai dense, mai hidratante. O cremă bună nu trebuie să fie neapărat una scumpă, susţine dermatologul Viviana Iordache.
Tratamente naturiste în funcţie de tipul tenului
Nu trebuie să te duci la saloane scumpe sau să-ţi cumperi produse cosmetice de lux, ca să îţi păstrezi sănătatea şi tinereţea pielii. Există o mulţime de tratamente naturiste ieftine, la-ndemână, şi cu efecte spectaculoase.
Pentru ca fondul de ten să se aşeze bine, pielea să fie curată şi netedă, fă-ţi câte un peeling uşor, o dată la două săptămâni. Amestecă mălai cu albuş de ou şi zeamă de lămâie, aplică pe faţă această mască şi las-o să acţioneze 15 minute. Apoi masează cu mişcări circulare de jos în sus.
Pentru tenul normal, pregăteşte-ţi o mască hidratantă cu lapte şi miere: se aplică pe faţă o mixtură obţinută din două linguriţe de miere, o lingură de lapte şi o jumătate de banană. În cazul tenurilor mature, laptele poate fi înlocuit cu smântână. Se lasă 10 minute, apoi se clăteşte cu apă.
Pentru tenul uscat, banana este cel mai bun ingredient din această perioadă pentru a-ţi face o mască hrănitoare. Se pasează, se combină cu o linguriţă de miere şi se aplică pe faţă, gât şi decolteu. Foarte hidratantă, cicatrizantă, masca aceasta este ideală pentru pielea uscată, iritată. Tot pentru tenul uscat mai poţi folosi mască dintr-un gălbenul de ou cu miere.
Dacă ai tenul gras, acneic, foloseşte zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Aceasta strânge porii, albeşte tenul şi şterge petele lăsate de cicatrice.