Atenţie la termenul de valabilitate al cosmeticelor!
Nu păstra în trusa de cosmetice, cu anii, creioane dermatografe, rujuri, creme şi farduri. Ele au o anumită perioadă de valabilitate şi, dacă o depăşeşti, rişti alergii serioase. În situaţia în care nu ştii când expiră produsul pentru că termenul de valabilitate s-a şters, sau era imprimat pe ambalajul pe care l-ai aruncat, ghidează-te după starea, culoarea sau mirosul lui.
Cele mai „sensibile” sunt produsele pentru îngrijirea tenului. Acestea nu trebuie ţinute în soare, căldură, umezeală, dar nici în locuri foarte reci. Se păstrează în locuri uscate, răcoroase (nu în baie!), ferite de lumină. Nu lăsa capacele deschise şi fardurile expuse prafului şi microbilor. De asemenea, spală temeinic şi dezinfectează în fiecare săptămână bureţii şi pensulele de machiaj. „De fiecare dată când îţi cumperi un produs ai grijă să fie sigilat, păstrat în condiţii de temperatură şi igienă corespunzătoare. Asta deoarece termenul lui de valabilitate se calculează din momentul deschiderii. Ai observat cu siguranţă simbolul unei cutii deschise, cu o cifră în interior. Aceasta reprezintă numărul de luni calendaristice de valabilitate a produsului, din momentul deschiderii acestuia. El variază între 1 şi 36 luni. Cosmeticele cu o textură cremoasă sau lichidă au întotdeauna un termen de valabilitate mult mai mic decât cele cu textură „prăfoasă”, de tip „pulbere sau pudră”, spune Mirela Păduraru, consilier în estetică, trainer în cosmetică şi machiaj profesional. Ca un reper, iată care ar fi perioada de valabilitate a celor mai importante cosmetice:
Baza de machiaj: 6 – 12 luni
Corector / Anticearcăn: 6 – 12 luni
Fond de ten: 12 – 24 luni
Pudră: 12 luni
Farduri cremoase: 6 – 12 luni
Ruj & gloss: 12 luni
Farduri de ochi compacte: 12 – 24 luni
Mascara: 3 – 6 luni
Creioane de ochi: 12 luni
Fard de obraz: 12 – 36 luni.
Dacă termenul de valabilitate nu se mai cunoaşte, trebuie să renunţi la produs în următoarele situaţii:
I s-a schimbat culoarea
I-au apărut diverse depuneri din cauza insolubilităţii unor componente din formulă
Au apărut bule de gaz
S-a modificat consistenţa, vâscozitatea
Are un miros de rânced.
Ce se întâmplă dacă foloseşti farduri expirate
Produsele pentru machiajul ochilor expirate sau păstrate în condiţii necorespunzătoare pot cauza infecţii, inflamaţii cronice, lăcrimarea sau uscarea ochilor. Pot apărea traumatisme de genul ulcioarelor, conjunctivitei, sau chiar virus herpetic la ochi, ce poate genera o keratoconjunctivită cu răni pe cornee. „Se poate ajunge chiar la orbire”, avertizează Mirela Păduraru. Produsele expirate folosite la machiajul feţei pot cauza eritem, alergii şi acnee. La nivelul buzelor, ingredientele din rujuri se absorb mult mai repede decât pe restul tenului. Asigură-te că ai un ruj de foarte bună calitate, care nu are în compoziţie plumb.
Să le păstrezi sau nu la frigider
Cosmeticele sunt concepute să fie păstrate la temperatura camerei, în locuri uscate şi răcoroase. Dacă respecţi aceste condiţii, nu e nevoie să le ţii la frigider pentru că mai mult rău ai face. Potrivit biochimistului Aliona Ţinţu, dacă sunt cosmetice pe care le foloseşti frecvent, să le pui şi să le scoţi din frigider le-ar afecta consistenţa. “Cosmeticele sunt făcute să reziste până la 36-37 de grade Celsius, temperatura corpului. Puse la rece, se vor întări, scoase la temperatura camerei îşi revin la forma iniţială, iar ţinute la cald, se topesc. Ideal ar fi să nu le supui unor astfel de schimbări de temperatură pentru că tocmai acest lucru, aceste treceri, le afectează consistenţa”, spune Aliona Ţinţu. Crema de ochi ar fi singurul produs pe care îl poţi ţine la frigider (dacă o foloseşti repede şi imediat o bagi la loc). Aplicată rece în jurul ochilor umflaţi, dimineaţa, intensifică circulaţia sângelui în zonă şi ajută la reducerea pungilor.