Cafeaua îţi face pielea mai frumoasă
Rolul cafelei nu este doar acela de a te pune pe picioare dimineaţa. Această băutură atât de populară face minuni şi pe plan extern, pentru pielea şi părul tău. Redă luminozitatea tenului, previne îmbătrânirea, tratează celulita şi dă volum părului. Iată cum o poţi folosi!
Iubitorii de cafea au toate motivele să nu renunţe la această băutură energizantă. Dacă este consumată fără adaos de zahăr şi lapte, nu are multe calorii, este o sursă importantă de antioxidanţi, de crom şi de magneziu, care ajută la reglarea glicemiei şi a activităţii hepatice, combate depresia, creşte randamentul fizic şi intelectual, îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt şi multe altele. Însă oamenii de ştiinţă au aflat că ne putem folosi şi pe plan extern de proprietăţile ei tonice, antioxidante, de stimulare a circulaţiei sanguine. Astfel, încă din cele mai vechi timpuri, cafeaua a fost folosită în tot felul de măşti şi remedii de înfrumuseţare pentru piele.
- Te-ai trezit cu cearcăne şi cu ochii umflaţi de somn, dimineaţa? Înmoaie două dischete demachiante într-o ceaşcă de cafea rece şi pune-le pe pleoape. Cafeina conţinută dă luminozitate pielii şi reduce inflamaţia.
- Prepară o cafea tare, pune-o în forme pentru cuburi de gheaţă şi dă-o la congelator. Dimineaţa, la nevoie, ia câte un cub de cafea şi şterge-ţi faţa cu el. În felul acesta îţi tonifici pielea şi elimini uşor celulele moarte.
- De altfel, cafeaua poate ţine cu succes loc de loţiune tonică, revigorantă pentru piele. Înmoaie o dischetă de bumbac în cafea tare şi şterge-ţi faţa şi gâtul.
- Tot pentru pielea feţei îţi mai poţi prepara o mască antirid din cafea, un gălbenuş de ou şi făină de ovăz, amestecate astfel încât să rezulte o mască omogenă. Se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 15 minute.
- Pentru a reduce roşeaţa şi a da luminozitate pielii, amestecă într-un bol două linguriţe de cafea măcinată, două de pudră de cacao, 4 linguri de lapte şi o linguriţă de suc de lămâie. Compoziţia se aplică pe piele şi se lasă să acţioneze 20 de minute. Dacă vrei să exfoliezi tenul, poţi aplica masca prin mişcări circulare, apoi o vei clăti cu apă călduţă.
- Dacă ai tenul uscat, de mare ajutor e masca făcută din 3 linguriţe de cafea măcinată şi una de ulei de măsline. Se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze circa 15 minute.
- Cafeaua e bună şi în tratamente pentru păr. Pentru mai mult volum, amestecă zaţ de cafea cu balsam, aplică pe păr, masează, apoi clăteşte. Pentru a da o nuanţă plăcută părului castaniu, după şamponare, înmoaie-l în cafea la temperatura camerei, stai cu lichidul pe păr timp de 10 minute, apoi clăteşte.
Zaţul este un foarte bun exfoliant natural
Nu arunca nici zaţul de cafea! El poate fi un excelent exfoliant natural pentru piele. Amestecă o ceaşcă de zaţ cu o jumătate de ceaşcă de zahăr şi una de ulei de cocos şi masează cu acest amestec pielea umedă, la duş. Pentru faţă, poţi să-ţi prepari un scrub din zaţ de cafea amestecat cu o lingură de miere. Este un scrub grozav pentru eliminarea celulelor moarte, dar ajută şi la lupta împotriva celulitei. Adaugă în zaţul călduţ de cafea câteva linguri de ulei de măsline şi masează uşor zonele afectate de celulită. Apoi, fără să clăteşti, înfăşoară cu o folie de plastic şi stai aşa cel puţin o jumătate de oră. Celulita nu va dispărea instant, însă cu răbdare, după mai multe şedinţe, se pot vedea rezultatele.
Tot cu zaţ de cafea poţi să-ţi prepari o mască împotriva îmbătrânirii tenului. Se amestecă o jumătate de ceaşcă de zaţ cu tot atâta pudră de cacao, o lingură de miere şi lapte. Se întinde pe faţă, se masează uşor, se lasă să acţioneze timp de 15 minute, apoi se clăteşte. Este un minunat antioxidant natural.