Cancerul ovarian - ce îl provoacă şi care sunt simptomele
Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămâne de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice. Totuşi, unele semne ar trebui să te trimită urgent la medic.
Simptomele cancerului ovarian sunt „silenţioase" sau apar doar atunci când boala a avansat. Cele mai frecvente simptome sunt:
- durerile abdominale sau pelviene
- modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie)
- modificări urinare
- sângerări vaginale neobişnuite
- dureri în timpul contactului sexual
- pierdere în greutate
- oboseală, astenie
- distensie abdominală.
Factorii de risc ai acestei boli sunt vârsta înaintată, predispoziţia genetică, apariţia precoce a menstruaţiei sau menopauza tardivă, istoric de cancer la sân, prima sarcină tardivă (după vârsta de 30 de ani).
„Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când încă este localizat doar în ovar, supravieţuirea la 5 ani (o perioadă standard la care se monitorizează pacienţii) se situează în zona prognosticului optimist. Este un motiv în plus ca femeile ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagnostic corect", a declarat dr. Dana Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic Bucureşti.
Astfel, cel mai bun sfat este să mergeţi frecvent la medic şi să vă faceţi anual testul Papanicolau. Nu vă va spune dacă aveţi sau nu cancer, ci doar dacă există "celule suspecte", iar dacă există, va trebui apoi să vă faceţi investigaţii mai complexe.
Azi, pe 8 mai, federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România s-a alăturat asociaţiilor de pacienţi din întreaga lume, marcând pentru prima dată în ţara noastră „Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian".