Ce este creatina și cum te ajută în sala de forță
FOTO: Herolind08/Pixabay.com
Cei care merg la sala de forță și vor să ajungă cu definirea mușchilor la un alt nivel trebuie să știe câteva informații importante despre suplimentele pe care le folosesc sportivii. În acest articol prezentăm câteva lucruri esențiale pentru cei care se întreabă ce este creatina.
Într-o proporție de aproximativ 95%, creatina, care este un compus organic biologic, se află în mușchi. Restul este în creier, rinichi și ficat. Cei care fac sport își pot lua creatină din dietă, consumând în special carne roșie și fructe de mare, dar și prin suplimente nutritive.
După ce ajunge în organism, creatina se transformă în fosfocreatină, care se stochează în mușchi. Ce este creatina și la ce ajută? Mărește masa musculară, crește anduranța și performanța fizică, dar are efecte pozitive și asupra sistemului nervos.
Cei care se întreabă ce este creatina trebuie să știe că aceasta ajută la sinteza adenozintrifosfatului (ATP), care este principala sursă de energie pentru organism. Mai exact, atunci când organismul este supus la activități fizice intense, precum cele de bodybuilding, corpul nu are suficient ATP pentru a rezista un timp lung. De aceea este nevoie de o suplimentare a creatinei.
Potrivit studiilor, creatina ar ajuta la creșterea performanțelor sportive și a forței cu procente minime cuprinse între 5 și 15%. Mai mult, strict în cazul celor care ridicau haltere s-a constat o creștere a performanțelor cu aproximativ 25%. Practic, creatina oferă o creștere a performanțelor sportive și a masei musculare.
Ce este creatina? Câte tipuri există
Pentru a crește forța, dar și masa musculară, este nevoie de o perioadă denumită de „încărcare”. În această etapă, potrivit specialiștilor de la Pro Nutrition, se consumă 20 de grame de creatină timp de 5-7 zile. Această cantitate poate fi împărțită în câte 5 grame de patru ori pe zi. De asemenea, este important și ce mâncați și se recomandă o dietă bogată în proteine și carbohidrați, astfel încât să se facă absorbția creatinei. După această perioadă se iau 3-5 grame zilnic.
Există șase tipuri de creatină. Cea monohidrată se obține din creatină pură și molecule de apă. Este și cea mai populară printre sportivi. Un alt tip de creatină considerată la fel de eficientă ca varianta monohidrată este cea tamponată. Se obține din creatină și o pudră alcalină.
O altă creatină eficientă este cea din magneziu chelat. Practic, aceasta este obținută prin atașarea magneziului moleculelor de creatină.
Despre creatina etil ester se spune că este absorbită mai ușor de organism, dar ar fi mai puțin eficientă decât cea monohidrată. Un alt tip de creatină este cea hidrocloridă. Însă despre aceasta se spune că nu a fost supusă le destul de multe studii.
Foarte important este ca toți cei care doresc să ia creatină să vorbească și cu un medic nutriționist și cu specialiștii în educație fizică înainte de a face acest lucru.
Cei care doresc mai multe informații despre ce este creatina și sunt în căutare de oferte de preț pot accesa - ACEST LINK.