Ce sa nu îi spui copilului tău, niciodată. Cuvintele astea îl vor răni pe viață
Părinții, deși își doresc pentru copiii lor tot ce este mai bun pe lume, își pot vedea odraslele ca pe șansa lor de a-și împlini visuri nerealizate. Dar, oare, aceste așteptări le fac bine copiilor?
Nu are încredere în el, se simte mereu inferior și are impresia că nu-și găsește locul? Se spune că toată neîncrederea copiilor în ei înșiși provine de la părinți. Atunci când părinții își încurajează copiii și le oferă libertatea de care au nevoie, aceștia învață mai ușor să se integreze în societate. Însă dacă metodele de educație impuse de adulți sunt formate pe baza unor cerințe stricte, care depășesc capacitățile copiilor, cei mai mulți dintre ei cresc cu un sentiment de nesiguranță și de inferioritate.
Cuvintele astea îl vor răni pe viață
Omul din greșeli învață
- Cel puțin așa susține un proverb românesc. Încă de mici, copiii sunt învățați să evite greșelile, iar de fiecare dată când greșesc, inclusiv la școală, fapta lor este urmată de o pedeapsă. Cu frică, de rușine și cu dinții strânși, copiii încearcă să se ridice la nivelul cerințelor părinților, pentru a nu-i supăra și pentru a nu le pierde iubirea. Teama de a nu greși îi limitează să ia decizii, chiar și atunci când ajung la vârsta maturității.
- Amintește-ți că și tu ai greșit când erai tânără și că, uneori, nu putem învăța lucrurile altfel decât greșind mai întâi. Nu-i impune propria nevoie de reușită și apreciază-l pentru cine este, chiar dacă alegerile lui nu corespund cu ale tale. Iubește-l și atunci când greșește.
Nu-l compara cu alți copii
- Suntem diferiți – vedem lucrurile diferit și trăim experiențe diferite. Cu toții am avut momente când, conștient sau inconștient, ne-am comparat cu alții. De fapt, e o problemă înnăscută, de a ne raporta la cei din jur și de a ne căuta modele de urmat. Se spune că acest instinct se transmite tot de la părinți. Mulți dintre ei, cel puțin o dată, și-au comparat copilul cu alții, manifestându-și nemulțumirea în legătură cu un eșec.
Află continuarea pe clickpentrufemei.ro!
ȘOCANT! Ce își doresc părinții pentru copiii lor, în România