Cele mai bune exfoliante pentru ten şi corp
Pielea feţei şi a corpului are nevoie, o dată pe săptămână, de o exfoliere blândă, pentru a elimina celulele moarte şi a stimula formarea de celule noi. Este o necesitate în ritualul de înfrumuseţare al fiecărei femei şi, din fericire, nu costă mult. Ingredientele se găsesc în orice cămară.
Potrivit biochimistului Aliona Ţinţu, specialist în tehnici cosmetice, cele mai bune exfoliante sunt: zaţul de cafea, mălaiul, argila, bicarbonatul de sodiu, dar şi florile de hibiscus şi seminţele de căpşune, care se găsesc de cumpărat la magazinele naturiste. Acestea se pot combina cu apă sau cu sucuri de fructe şi legume, în funcţie de nevoile pielii, sau se pot chiar adăuga în produse cosmetice (gel de duş, şampon). Zonele care au mare nevoie de exfoliere săptămânală sunt coatele, tălpile şi faţa. Pe picioare, peelingul stimulează circulaţia sângelui şi previne creşterea firelor de păr sub piele. Dar, să le luăm pe rând.
Zaţul de cafea. Nu-l arunca, după ce ţi-ai băut cafeaua de dimineaţă! Pune-l la frigider şi, când se strânge mai mult, fă-ţi un peeling pe tot corpul. Pentru a se întinde mai bine, pune în el puţin gel de duş. Cofeina pe care o conţine este de ajutor şi împotriva celulitei. Pentru faţă, amestecă zaţul cu o linguriţă de miere.Mălaiul. Pe lângă rolul de a elimina celulele moarte, el conţine şi vitaminele A şi C, fiind un nutrient care ajută pielea să se menţină elastică şi hidratată. În plus, acţionează ca un burete care absoarbe excesul de sebum, fără a usca pielea, mai spune Aliona Ţinţu. Poate fi combinat cu ceai de muşeţel (pentru pielea sensibilă), cu zeamă de lămâie (pentru tenul gras) sau cu miere (pentru un plus de hidratare). Chiar dacă este mai dur, nu irită pielea dacă îl laşi puţin la înmuiat cu ingredientele pe care le adaugi.
Argila. Se foloseşte de mii de ani în ritualurile de înfrumuseţare ale femeilor. Conţine numeroase minerale (calciu, cupru, zinc, magneziu, siliciu), având proprietăţi remineralizante, calmante, absorbante, purifiante şi regeneratoare. De obicei se foloseşte sub formă de mască, dar, în caz că nu ştiaţi, ea conţine şi particule abrazive şi are proprietăţi exfoliante, susţine Aliona. O mască simplă se prepară din două linguri de argilă cu puţină apă/suc de fructe sau de legume/zeamă de lămâie, până se formează o pastă. Masează faţa cu ea, apoi las-o să acţioneze 10-15 minute.Bicarbonatul de sodiu exfoliază şi el stratul de celule moarte, purifică tenul şi reglează producţia de sebum. „Se poate folosi atât în şampoane (o linguriţă de bicarbonat la o doză de şamponare), îndepărtând, în felul acesta, mătreaţa asociată scalpului gras. Apoi se clăteşte din abundenţă”, te mai sfătuieşte Aliona Ţinţu.Seminţele de căpşune şi florile de hibiscus. Sunt produse mai pretenţioase, dar nu foarte scumpe (5-7 lei/25 g). Exfoliază blând, fără a agresa pielea, cu ajutorul lor putând să-ţi faci peeling la 2-3 zile. Sunt indicate deoarece conţin vitamine şi acizi organici care hrănesc pielea şi îi redau luminozitatea.
Diferenţele dintre cele 3 tipuri de argilă
În farmacii şi în magazinele naturiste există mai multe tipuri de argilă. Cea albă nu e abrazivă şi e un substituent excelent al pudrei de talc. Se foloseşte cu succes la prepararea cosmeticelor. Argila roşie e indicată în tratamentul acneei, rozaceei, inflamaţiilor şi ulceraţiilor, are proprietăţi calmante, detoxifiante, fiind ideală pentru tenul tern şi obosit. Argila verde are efect absorbant, de catifelare şi purificare a pielii. Conţine cea mai mare cantitate de minerale, e potrivită pentru curăţarea şi netezirea oricărui tip de piele.