Consultul ginecologic, parte din rutina oricărei femei. Care sunt simptomele care impun o vizită rapidă la medic

14 iulie 2021 16:45   Trucuri de frumusețe
Ultima actualizare:

Consultul ginecologic ar trebui să facă parte din rutina oricărei femei. Acest consult este important pentru menţinerea starii de sănătate a organelor genitale. Vizita sau controlul anual la medicul ginecolog poate şi trebuie să fie o experienţă plăcută pentru fiecare reprezentantă a sexului frumos.

În articolul de mai jos, Dr. Allia Dmour, Medic primar obstetrică/ginecologie, ne spune când şi de ce trebuie să mergem la ginecolog.

"Obstetrica-ginecologia reprezintă o specialitate medicală care se ocupă cu studiul morfo-fiziopatologiei organelor genitale feminine ca parte a întregului organism, al proceselor biologice legate de reproducere și tratamentul stărilor patologice din sfera genitală.Obstetrica-ginecologia folosește consultații specifice și o varietate de teste efectuate regulat, in funcție de vârsta pacientelor și de factorii de risc asociați.Vă recomand să solicitați o consultație ginecologică cel puțin o dată pe an, care ar trebui să conțină un test Babeș-Papanicolau. Acesta este un test prin care sunt prelevate celule din colul uterin şi examinate la microscop, iar rezultatele vor arăta dacă celulele sunt afectate de virusul papilloma uman (HPV), inclusiv dacă există orice modificări precanceroase sau canceroase. De asemenea, pot fi necesare alte investigații pe care medicul le consideră necesare, de regulă ecografia și analizele de secreție și cultură vaginală.Dacă se intamplă să vă simțiți rău, adresați-vă imediat medicului ginecolog, nu așteptați controlul anual.

Simptomele care impun un control ginecologic cât mai curând posibil sunt:

- sângerările anormale (metroragii);- modificari ale secretiei vaginale, care pot fi patologice;- menstruatiile dureroase si neregulate ori lipsa menstruatiei (amenoree);- durere pelvina, durere la contact sexual, durere in timpul urinarii si urinari frecvente, prurit;- tulburarile de tranzit intestinal, cresterea in volum a abdomenului;- tensiune mamară, jenă sau durere la nivelul sânului/sânilor, modificari ale profilului, formei sânului sau tegumentelor, scurgere mamelonara spontana/provocata, inflamatie locala, fisuri mamelonare.

În cazul femeilor însărcinate, acestea trebuie să se prezinte la control medical lunar, în primele 2 trimestre ale sarcinii, iar în ultimul trimestru al sarcinii de două ori pe lună.Consultațiile ginecologice standard presupun examenul ginecologic (EVV, EVD), ecografia transvaginală sau abdominală-pelvină, discuția cu medicul referitoare la starea de sănătate a pacientei (anamneza), diagnosticul prezumtiv și recomandările medicale, în funcție de afecțiunile specifice ale pacientei.Consultațiile obstetricale (sarcină) standard cuprind examenul clinic general, examenul clinic obstetrical (vagin și col uterin), ecografie biometrie sarcină, evaluarea sarcinii în funcție de vârsta de gestație, stabilirea protocolului de urmărire a sarcinii și recomandările medicale", a spus Dr. Allia Dmour, medic primar obstetrică/ginecologie. Cu 15 ani de experienţă dedicați nevoilor şi sănătății femeilor, Dr. Allia Dmour le este alături pacientelor sale atât în diagnosticarea şi tratarea unor afecţiuni, cât şi in momentul magic în care devin mame.

Mai multe