De ce e bine să te tunzi o dată la două luni
Taie-ţi periodic vârfurile tocate şi nu lăsa să treacă mai mult de două luni între şedinţele de tuns, te sfătuieşte hair stylistul Flori Ursulescu, şefa unui salon de înfrumuseţare din Bucureşti. Şi ce faci dacă încerci să-ţi laşi părul cât mai lung, dacă ţii la podoaba ta capilară şi urmăreşti cu sufletul la gură cea mai mică alungire? Ei bine, tocmai de aceea, tunde-te!
Oricâtă grijă am avea de el, părul nostru se degradează extrem de uşor. Cauzele sunt multiple:
Ne spălăm cu şampoane foarte degresante, care usucă mult scalpul şi firul de păr. De aceea e bine ca după fiecare spălare să aplicăm o mască sau un balsam.
După spălare, freci părul ud cu prosopul. Astfel, îl electrizezi şi îl toceşti.
Te piepteni cu perii din plastic, care electrizează părul. Sunt indicaţi pieptenii din lemn sau de os, care nu tocesc aşa repede părul, sau periile din păr de mistreţ, care nu electrizează. Dacă alegi un produs din plastic, ai grijă să fie tratat special, astfel încât să nu electrizeze.
Chiar şi în timpul somnului, cum ne răsucim de pe o parte pe alta, firele de păr se degradează.
Dacă vrei să ai un păr lung şi sănătos, tunde-l!, te sfătuieşte Flori Ursulescu. Poate ţi se pare paradoxal, însă doar aşa scapi de vârfurile tocate şi îl stimulezi să crească mai repede. „Firul mai gros se tunde o dată la două luni. După această perioadă nu mai e uşor de controlat şi de aranjat. Firul subţire se tunde chiar mai repede, la o lună – o lună şi jumătate, pentru că el se degradează mai uşor”, spune specialistul. Nu trebuie să tai mult din el. Câţiva milimetri sunt suficienţi.
Bine de ştiut
Părul creşte circa 1 cm pe lună. La persoanele care fac sport sau transpiră, creşterea e chiar mai rapidă. Din acest motiv vara, poate ai observat, părul a crescut mai repede.
Hidratarea părului e esenţială. Dar nu confunda balsamul cu masca. Primul doar descurcă părul, în timp ce masca este un tratament care hrăneşte şi repară. După spălare, aplică un ulei pentru vârfuri, care hrăneşte părul şi îl ajută să arate bine.
Dacă ai păr creţ, foloseşte un pieptăn cu dinţi rari. Dacă ai păr normal foloseşte o perie, iar la firul subţire e indicat un pieptăn cu dinţi deşi.
Trucurile vedetelor
Prezentatoarea jurnalului de la ora 16.30 de la Prima TV, Livia Graur, este adepta tratamentelor naturiste atunci când vine vorba de îngrijirea părului. Masca ei preferată este cu miere şi ulei de măsline. „Toamna, părul meu trebuie să se refacă după perioada verii, în care a fost expus soarelui, apei sărate de mare etc. Cel mai bine mă înţeleg cu masca din ulei de măsline, gălbenuş de ou şi miere. O alternez cu o alta din ulei de avocado şi de ricin. Le aplic înainte de spălare, pe părul uscat, las să acţioneze cel puţin 30 de minute, după care spăl părul normal. El îşi recapătă strălucirea şi aspectul mătăsos”, povesteşte Livia.
Anca Ţurcaşiu se bazează pe uleiul de argan atunci când vrea să-şi îngrijească părul. Îl aplică seara, pe lungimi, îşi pune o căciulă pe cap şi stă cu el până dimineaţa, când se spală. “Eu am părul foarte aspru, iar buclele nu sunt bine definite, am un creţ ca de mătură. Acest ulei potoleşte părul, îl face mai moale. Îl folosesc o dată la două săptămâni”, mărturiseşte solista.
Cântăreaţa Silvia Lăuneanu are un păr superb, lung şi negru. Mărturiseşte că foloseşte o dată pe lună o mască din ulei de măsline, zeamă de lămâie, gălbenuş de ou, vitamina A şi o soluţie ce conţine petrol. O aplică de la rădăcină până la vârfuri, îşi înfăşoară părul într-un prosop şi stă cu ea câteva ore. „Pentru mine, îngrijirea e numai acasă. Ştiu o mulţime de reţete de măşti şi mă simt excelent cu ele”, spune Silvia.