E timpul să mai dăm jos câteva kilograme

14 aprilie 2018 19:35   Trucuri de frumusețe
Ultima actualizare:
Content image

După perioada Paştelui, în care am mâncat până la refuz ouă, maioneze, prăjituri, friptură şi drob, după un sezon rece în care am consumat mai mult carne şi alimente gătite, este timpul acum să ne urcăm pe cântar, să ne uităm în oglindă. Nu ne mulţumeşte ce vedem? Haideţi să luăm măsuri! Imediat vine vara şi trebuie să arătăm bine în costumul de baie.

Primul sfat pe care vi-l dă Iulian Dinu, instructor de fitness în Bucureşti, este să îţi revizuieşti întregul stil de viaţă. Asta înseamnă odihnă, hidratare corespunzătoare, orientarea spre alimente mai uşoare, mai sărace în calorii, dar pline de vitamine, şi cât mai multă mişcare. Să le luăm pe rând.

Alimentaţia 

Renunţă la prăjeli, la dulciuri, la alcool şi la sucuri acidulate din comerţ. Redu consumul de pâine şi paste, evită fast-food-ul, semipreparatele, alimentele grele. Dacă vrei cu adevărat, află că sunt o mulţime de metode sănătoase de a prepara legumele şi carnea slabă, poţi găsi infinite reţete delicioase pe bază de cereale integrale, fructe, legume, lactate slabe.

„Înfometarea nu este o soluţie. Nici dietele restrictive, care aduc multe frustrări şi nici nu sunt sănătoase pentru organism. După terminarea lor, rişti din nou îngrăşarea. E indicat să ai trei mese principale şi două gustări pe zi. Porţiile mici şi dese sunt cheia succesului. Mănâncă sănătos, corect, fără să te simţi «la cură». Pentru ca, încet, încet, regimul acesta să-ţi devină stil de viaţă”, explică Iulian Dinu.

Pentru început, taie de pe listă alimentele interzise (făină albă, zahăr, prăjeli). Nu vei reuşi să treci din prima pe salate. Dă-i organismului ocazia să se adaptaze treptat cu regimul mai uşor. În acelaşi timp, e bine să bei cât mai multe lichide. „Ai grijă la combinaţiile alimentare. Asocierile greşite îngreunează digestia, dau balonare şi scad metabolismul”, mai spune specialistul.

Sportul

Ar trebui să fie o activitate zilnică obişnuită. Nu-ţi cere nimeni să stai cu orele la sală, chiar şi 20 de minute de mişcare uşoară sunt suficiente: urcatul scărilor, mersul pe jos, câteva exerciţii dimineaţa, acasă, o plimbare mai alertă prin parc, toate acestea pot face diferenţa. Şi nici nu te costă bani. „La sală poţi merge de două până la patru ori pe săptămână. Începe cu sedinţe de câte o jumătate de oră, apoi creşti treptat până la 50-60 de minute. Aerobicul te slăbeşte şi te face să transpiri, aparatele de fitness îţi tonifică musculatura, mersul pe munte arde calorii şi creşte rezistenţa pulmonară, iar alergatul în parc creşte rezistenţa şi arde calorii”, explică Iulian Dinu. Nu uita să te înălzeşti înainte, pentru a nu risca accidentări.

Stabileşte-ţi obiective realiste

Dacă te urci zilnic pe cântar, aşteptând minuni, dacă vrei să topeşti rapid colăceii formaţi în luni de zile, rişti să fii dezamăgită. Stabileşte-ţi obiective realiste şi ai răbdare. Pierderea a două kilograme pe lună e realizabil. Mai mult e periculos şi nesănătos. Apoi, e greu să-ţi atingi aceste obiective fără susţinerea celor din jur. Vorbeşte cu soţul sau iubitul să te verifice sau, de ce nu, poate să vă schimbaţi amândoi stilul de viaţă. Stabileşte cu o prietenă să mergeţi împreună la sală, cere sfatul unui nutriţionist, al unui antrenor, care să te îndrume.

Obiceiuri bune şi obiceiuri proaste

Kilogramele în plus pe care le ai acum vor dipărea definitiv doar dacă îţi schimbi obiceiurile pe termen lung şi faci din ele un stil de viaţă.

La ce să renunţi:

  • Nu mânca în faţa televizorului, cu ochii în calcutator sau ocupându-te de alte probleme. Vei mânca haotic şi vei uita să te opreşti. Concentrează-te pe mâncare şi vei conştientiza mai uşor senzaţia de saţietate.
  • Nu mai mânca după ora 20.00. În mod natural, spre seară, organismul îşi încetineşte motoarele şi, dacă nu arzi caloriile consumate, se vor depune.
  • Nu-ţi pune mult în farfurie pentru că vei fi tentat să termini tot. E bine să te ridici de la masă când încă simţi că „ar mai fi loc pentru ceva bun”.

Cu ce să te obişnuieşti:

  • Bea ceaiuri cu efect antioxidant, detoxifiant, diuretic, depurativ. Printre acestea – ceaiul verde, de păpădie, de codiţe de cireşe şi de soc.
  • Dacă simţi nevoia să ronţăi între mese, alege migdale, nuci, alune, un iaurt sau fructe, în defavoarea covrigilor, chips-urilor sau produselor de patiserie.
  • Orientează-te spre varianta sănătoasă a alimentelor şi citeşte cu atenţie eticheta produselor când mergi la supermarket. 

6 exerciţii pentru burtică

Iarna, grăsimea se concentrează pe zona abdomenului în special pentru că sistemul digestiv, suprasolicitat şi obosit fiind, tinde să depoziteze în imediata apropiere. Grăsimea din această zonă e cel mai greu de dat jos. Pentru un abdomen plat, ai grijă la alimentaţie! Anumite combinaţii de alimente te balonează, în schimb, alte ingrediente (cum ar fi ananasul, scorţişoara, ghimbirul, hreanul) ajută la “topirea” grăsimilor. Sportul e necesar la arderea caloriilor, la accelerarea metabolismului şi, implicit, te slăbeşte. Alege exerciţii complexe, combinate, care pun în funcţiune mai multe grupe de muşchi şi susţin arderea caloriilor. Iulian Dinu îţi recomandă 6 exerciţii pentru abdomen.

Mai multe